Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sakwa na kierownicę
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Warsztat
Anonymous
Jestem nowy na forum. Wszystkich witam i proszę o pomoc.

Jak w temacie.

Jaką sakwę na kierownicę polecacie.

Myślałem o Cumulus, Author, Kelly`s, Outback.

Co Wy na to?

pozdrawian

snajper
enek
Hejka.

Ja mam sakwe na kierownice Kelly's i calkiem calkiem sobie radzi. Pojemnosc jest w miare zadowalajaca, a i mapnik sie przydaje. Ma tylko jeden zasadniczy minus.sad.gif jest nim brak nieprzemakalnego pokrowca. sakwa w wiekszym deszczu zaczyna przepuszczac wilgoc...no i jeszcze jedna uwaga - niebardzo nadaje sie do gietych kierownic!!!...choc mozna to obejsc biggrin.gif
Anonymous
Używam od tego roku sakwę Author. Pojemność nie najgorsza ok. 7litrów (wygodne dodatkowe kieszonki). Zapinanie od strony kierownicy (nie w każdych sakwach się to zdarza). Łatwe mocowanie (fast clik). Nieprzemakalność nie została sprawdzona - przy małym deszczu nie było źle ale obawiam się, że przy większym były problem. Mocowanie na kierownicy niby o.k. ale trzeba zwrócić uwagę na dokładne zamocowanie aluminiowej blokady pod mostkiem, bo inaczej sakwa będzie przesuwać się w dół.
BEARR
kupiłem w tym roku torbę DUO,przydało by się twardsze usztywnienie,bo to jest lekko wiotkie,zapinanie od strony kierownicy,pokrowiec od deszczu (niesprawdzałem jak z nieprzemakalnością, ale wygląda na impregnowany),szybkie mocowanie ,dodatkowa linka w mocowaniu owinięta wokoło mostka,przeciwdziałającaprzesuwaniu się w dół;

za tą cenę (ok.90 zł) jestem zadowolony

pozdrawiam BEARR
Michał
kupiłem w tym roku torbę DUO, przydało by się twardsze usztywnienie,bo to jest lekko wiotkie

He he, jestem też szczęśliwym posiadaczem takiej sakwy. Szczerze mowiąc bardzo się zdziwilem jak wypatrzyłem w srodku malą metke z napisem DUO (akurat DUO raczej źle mi sie kojarzyła)

Ta sakwa ma na froncie napis GO!Travel.

Ogólnie całkiem niezła.

Z miekką ścianką poradziłem sobie wstawiając do wewnątrz odpowiednia przycietą plytkę z pleksi. Przykręcilem ją 4 śrubkami wykorzystując otwory w tym plastikowym uchwycie. Jak narazie patent się sprawdza. Niewiele wysiłku a komfort korzystania nieprówynywalny.
BEARR
też myślałem o wzmocnieniu jak piszesz-pleksa lub aluminium,ale jeszcze do tego nie doszedłem smile.gif

BEARR
Anonymous
Sakwy? Bardzo dobre polskiej produkcji. www.crosso.com.pl Polecam
Biker Grzes
z tego co wiem to crosso nie produkuje sakw na kierownice tongue.gif
pamietaj zeby przy kupnie sakwy sprawdzic mocowanie do kierownicy w niektorych sakwach jest ono po prostu tandetne

POZDRAWIAM
Michał
Odgrzewam stary wątek, i odpowiadam (dopowiadam) sam sobie (opcja cytuj w przypadku własnego postu funkcjonuje na forum jak edytuj :-/ )

A wiec wspomniana sakwa na kierownicę DUO (czyli inaczej GO Travel), wbrew moim początkowym zachwytom jednak okazała się niezadowalająca (a tak ładnie i solidnie się prezentowała). Pomimo usztywnienia ścianki od strony kierownicy obciążona smętnie wisi, a na wybojach skacze i "tańczy" na wszystkie strony. Brak sztywności powoduje, że trudno w zachować porządek i wszystko się w niej kotłuje jak siatce na zakupy. Co więcej, pod wpływem tańców sakwa zaczyna się pruć i rozdzierać.

Sprawa miałaby się inaczej gdyby system mocowania do kierownicy nie był zamontowany na sakwie punktowo, a sakwa byłaby albo cała sztywna, albo też objęta przynajmniej sztywną plastikową obręczą.

Taka obręcz - obejma, przy cordurowej sakwie sprawdza się doskonale w sakwie Cumulusa (Leader I). Sprawiłem taką swojej drugiej połowie (tak, tak, są takie dziewczyny, którym na urodziny kupuje się sakwy rowerowe, a one się z tego cieszą).

Podsumowując: sakwa DUO nieźle wygląda i ma fajne rozwiązania, mapnik, pokrowiec, kieszonki, odblask, system mocowania clik-clak. Jednak te wszystkie zalety przyćmiewa wspomniana wyżej wada - zbyt miękka tylna ścianka. Niby niewiele a jednak dużo.

Teraz zastanawiam się nad:
1. Topeak Tour Guide Handle Bar Bag DX, podoba mi się bo duża, niestety jest horrendalnie droga
2. Ortlieb Ultimate 3 classic, niewiele tańsza
3. wspomniany wyżej Cumulus Leader I
TomSo
Witam
Polecam sakwe firmy ORTLIEB (ULTIMATE 3 CLASSIC), uzywam od kilku lat i w zasadzie nie ma sie do czego przyczepic.
Jedyna wada moze byc cena, ale chyba warto wydac wiecej i miec naprawde bardzo dobry produkt.

Pozdrawiam
Tomek
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
tanie tynki maszynowe warszawa namawiani.waw.pl elementy do produkcji oświetlenia Darmowe licea Gdańsk kwad