Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: R4
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Na każdy temat
Anonymous
Witam! Od dłuższego czasu szukam jakiejś mapki międzynarodowego szlaku rowerowego R4.. Konkretnie chodzi mi o odcinek Kraków - Cieszyn.. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Pozdrawiam serdecznie
Piotr Rościszewski
Rzecz w tym, że trasa R4 przebiega z Chałupek do Krakowa, a nie z Cieszyna do Krakowa. Taki przebieg, o jakim piszesz, ma trasa Greenways Wiedeń - Morawy - Kraków. Bardzo niedokładny schemat jest na stronie http://www.epce.org.pl/ (Greenways: Trasy: Kraków - Morawy - Wiedeń: Obszar działania: Zobacz mapę>>>).

W wersji papierowej widziałem przebieg tej trasy na mapie Ziemia Chrzanowska, wydanej niedawno przez Compass, a odcinek pszczyński na mapie szlaków rowerowych wydanej przez Starostwo Powiatowe w Pszczynie (było do dostania w punkcie it koło zamku w Pszczynie, nakład wyczerpany, ma być podobno dodruk).
Piotr Rościszewski
Co do R4, to jej przebieg właściwie nie jest ostatecznie ustalony. Wytyczenie i oznakowanie trasy systemu EuroVelo wymaga spełnienia szeregu warunków, których nikt w Polsce nie ma zamiaru spełniać. Proponowałem przebieg:

Chałupki, granica – Zabełków – Olza – Uchylsko – Gorzyczki – Łaziska – Godów – Głębocz – Gołkowice – Borowica – Szotkowice – Moszczenica – Jastrzębie Zdrój – Bzie Zameckie – Bzie Dolne – Szyrówka – Golasowice – Podbór – Zbytków – Strumień – skraj Wisły Małej – Studzionka – Czarne Doły – skraj Wisły Wielkiej – Łąka – Sznelowiec – Pszczyna – Chuchółka – Ćwiklice – Kol. Podlesie – Bodzów – Miedźna – Wola – (Harmęże – Oświęcim – Babice – Alwernia – Balice – Kraków-Wawel

ale nikt tego nie ustalił ostatecznie, ani też nie dał do zatwierdzenia przez Europejską federację Cyklistów.
bobor
Witam!

Kilka informacji na temat trasy R4:

- Jest oznaczona na odcinku od Chałupek do Pszczyny,

- niestety oznaczenie często dewastowane (sam prostowałem kilka pokrzywionych rurek w okolicy Pszczyny),

-nie znam odcinka od Pszczyny do Krakowa ale podejżewam, że również istnieje (proszę o sygnały),

- w tym roku odnowiono zniszczone oznakowania trasy na odcinku pszczyńskim.

To tyle, pozdrawiam Wszystkich
Piotr Rościszewski
Trasa R-4 była oznakowana od Chałupek do Strumienia przez O/PTTK Jastrzębie Zdrój i przy udziale O/PTTK Gliwice od Łąki przez Pszczynę do Woli (gm. miedźna). Nie wiem, czy Pszczyna i Miedźna kiedykolwiek ukończyły swoje odcinki, bo odechciało im się płacenia PTTK-owi za robotę, a gminy w woj. małopolskim nigdy nie zainteresowały się oznakowaniem trasy R-4.

W br. O/PTTK w Jastrzębiu Zdroju i Krakowie wykonały konkurencyjny i niezgodny z polskimi przepisami międzynarodowy szlak Greenways o przebiegu Cieszyn - Pszczyna - Kraków, który blokuje ukończenie trasy R-4. Szlak Greenways jest zaznaczony m.in. na mapach Compassu "Ziemia Oświęcimska" i "Ziemia Chrzanowska".
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
kurs maturalny matematyka gdańsk studium kosmetyczne gdańsk humor polski vag 2.5 sterowniki usb wypierdalaniem.rzeszow.pl