Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: oponki
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Warsztat
Anonymous
Jakie oponki używacie do turystki? Chodzi mi raczej o slicki, ew. semi-slicki, ale z dosyć płaskim środkiem opony ;:-). Rozmair koła: 26 cali.
Anonymous
NO i cena też jest ważna, najlepiej jak najtaniej ;-)
Andrzej
A ja jestem ciekawy jakie są zalety używania slicków ewentualnie semislicków. (Bo sam nigdy nie używałem.) Czy ich przyczepność jest większa czy mniejsza na asfalcie od tradycyjnego podłużnego bieżnika? Czy opory toczenia są mniejsze/większe od tradycyjnych?
Biker Grzes
ja sam jezdze na slickach 26x1,8 firmy Rubena
mam te slicki od 3 lat !!!
stopien zuzycia jest maly, ktos by mogl powiedziec ze jak na slicka to sa one grube ale mnie sie calkiem dobrze na nich jezdzi szczegolnie gdy mam zapakowane sakwy wtedy wylapia cos nie cos nierownosci. Polecam takze slicki Authora 26x1,75 brat na nich jezdzi od roku i takze jest zadowolony

A co do przyczepnosci to jest ona lepsza na asfalcie jednakze gdy jest na nim piach to trzeba uwazac na zakretach, opory toczenia przy dobrze napompowanej oponie sa minimalne

POZDRAWIAM
enek
ja teraz zamawiam continentale sport contact - to sa slicki i jest tez chyba oponka na wymiar 26 - choc nie jestem pewny co do tego - sprawdz sobie na stronce www.rp-pawlak.pl tam sa specyfikacje opon. co do continentali to mialem jak do tej pory city ride i uwazam ze opony tej firmy sa naprawde ok.
Tomasz
Miałem slicki Schwalbe Scpecial, teraz jeżdzę na zupełnych łysych Maxxisa i już bym innych opon nie założył na dalsze trasy, nawet i w terenie. Opory toczenia - jak poprzednicy już zauważyli - są naprawdę niewielkie, ale potwierdzam również, że trzeba bardzo uważać w zakrętach, gdy jest piasek, żwir czy błotko. Wówczas łatwo się wyłożyć.

Jest jeszcze sprawa użytej gumy.
Są slicki z gumy twardej, na których jedzie się jeszcze lżej ale na zakrętach jest niebezpiecznie o ile nie mamy czystego asfaltu. Zużywają się o wiele mniej. Takie były slicki Schwalbe. Mam teraz Maxxisy o gumie miękkiiej, na których na przykład bieszczadzkie serpentyny można ciąć bez hamowania niemal ale strsznie są dziurawione przez drobne kamyczki, no i łatwiej je zetrzeć.

Według mnie optymalny rozmiar na koło 26 cali to 1,5. Są na tyle wąskie aby jechało się lekko i na tyle szerokie by wjechać w teren.

Doskonale jeździ się w terenie suchym i twardym. W błotku nieunikniemy poślizgów, ale obciążony rower trudniej wyłożyć. Za to w piasku można od razu zejść z siodła i prowadzić bicykl bo jazdy nie ma żadnej. Poprostu slicki nie trzymają kierunku jazdy w piasku, i o ile możnaby jakoś napędzać tylne koło to przód myszkuje jak chce.

Na koniec o niesamowitej zalecie slicków do jazdy w ekstremalnym błocie.
Nie wiem czy w innych rejonach kraju jest taka specyficzna gleba jak w okolicach Zamościa, która zwie się fachowo rędziną na wapieniach wytworzoną a miejscowi zwą to "borowiną". Po większych opadach tworzy się z niej klej, który unieruchamia wszystko co ma koła. Konglomerat błota, drobnych kamyczków i słomy oblepia koło i im dalej jedziemy tym warstwa staje się grubsza, aż w końcu blokuje koła i można wówaczas tylko wlec pojazd. O sile tego "kleju" niechaj świadczy fakt, że widziałem unieruchomione samochody osobowe, rasowe terenówki a nawet ciągniki.

Co to ma jednak do slików?
Poprostu ze slika nawet butem w miarę łatwo można tą warstwę co chwilę zdzierać, bo opona nie ma bieżnika. Mam też taki sposób, że usiłuję utrzymać maksymalną prędkość i wówczas błoto, za sprawą siły odśrodkowej poprostu odpada (często kawały plastelinowatej gleby walą w twarz). Opony terenowe nabierają o wiele więcej "borowiny", przez co unieruchamiani jesteśmy błyskawicznie, bez szans na szybkie oczyszczenie. smile.gif
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
sianko.lubin.pl wiocha.tychy.pl bankiety poznań IP Changer masaż