Piotr Wójcik
7.05.2004, 20:31
Witam
Mam pytanie związaną z tą odznaką w regualmine napisane jest że np. na st brązoway trzeba zbobyć 20 obiektów z katalogu i 5 innych.
Obiektów w katalogu znajduje sie 86 natomiast, czy punkt VI - obiekty planowane do włączenia do szlaku - należy uznawać że są w katalogu czy należy przyjąć że są to obiekty inne.
A tak wogule jakie to są obiekty "inne" i czy wogule jak w regulaminie mam wynmienionych 100 obiektów drewniaych w woj. śląskim , to czy znajdę jeszcze w woj. śląskim jakieś obiekty ?? (dokładnie 35 na wszystkie 3 stopnie odznaki ??)
uff - myslę że zrozumiale to napisałem ale jak coś to prosze pytać
Roman Żyła
10.05.2004, 10:22
Regulamin ten popełnił Edward Wieczorek z Fundacji PTTK Katowice, obiekty z katalogu są oznakowane specjalnymi tablicami w terenie z logo szlaku, natomiast obiekty planowane nie są w ten sposób oznakowane.
Obiekty planowane najprawdopodobiej znajdą się w katalogu, ale jak na razie są poza pętlami regionalnymi i znajdują się poza szlakiem głównym.
Inne obiekty to obiekty drewniane, które nie są zamieszczone w katalogu, a które turysta sam wyszukuje. Mogą to być działy etnograficzne w muzeach np. Muzeum Miejskie Siemianowice, obiekty drewniane np. dzwonnica gwarków w Tarnowskich Górach, kościółek drewniany w Czatachowej, drewniany dom o konstrukcji zrebowej np. matki Ewy w Bytomiu Miechowicach. Przy zaliczaniu innych obiektów należy podać ich dokładną lokalizację. Chodzi po prostu o to, że wiele obiektów drewnianych nam "Ucieka", a o istnieniu niektórych nie mamy nawet pojęcia. Autor chce w przyszłości zrobić całościową inwentaryzację krajoznawczą dla województwa śląskiego obiektów drewnianych.
Piotr Wójcik
13.05.2004, 21:59
Dziekuję za odpowiedź, ale wydaje mi się iż iż uzbieranie wymaganej ilości obiektów innych nie będzie takie łatwe.
Roman Żyła
14.05.2004, 13:02
Wbrew pozorom jest wręcz bardzo łatwe, gdyż w wielu miejscowościach głównie wiejskich i małych miasteczkach można spotkać wiele drewnianych obiektów np. domy, stodoły, spichlerze, kapliczki z XIX i XXw oraz obiekty XXw jak karczmy np. w Czeladzi, można też zaliczać obiekty o konstrukcji szachulcowej. Rozmawiałem z twórcą regulaminu, który stwierdził, że mogą to być również obiekty współczesne.
Wybór jest naprawdę ogromny, warunkiem zweryfikowania jest dość szczegółowe opisanie obiektu w formie: miejscowość, ulica, konstrukcja, wiek powstania, itp.
Piotr Wójcik
16.05.2004, 15:19
Powiedzmy że się zgodze co do ilości tych innych drewnianych obiektów, ale już te opisy (konstrukcja, wiek, itd.) mogą stanowić problemy :-(
Anonymous
16.05.2004, 17:27
Jaki problem? Jak zabytek, to widać, że stary. A ile tych konstrukcji jest do wyboru? Raptem cztery: drewniana na zrąb, drewniana sumikowo-łątkowa, szkieletowa szachulcowa i szkieletowa mur pruski. Nowe drewniane mogą być z elementów prefabrykowanych. W ostatnich latach niechciane zabytkowe domy i stodoły kupują biznesmani, przsenoszą w inne miejsca i przerabiają na lokale gastronomiczne. Czasem tego typu obiekty służą agroturystyce. Zawsze można zapytać właściciela i tak ustalić wiek obiektu i jego poprzednią lokalizację.
Piotr Wójcik
16.05.2004, 20:50
super - ale jak te konstrukcje rozpoznać bo może nie zawsze ludzie będą wiedzieć w jakiej konstrukcji mieszkają :-)
Jest gdzieś na necie instrukcja alebo opis poszczególnych tychże konstrukcji ??
Z wiekiem to faktycznie problemu nie będzie no hyba że nikogo w domu nie będzie :-)
Piotr Rościszewski
16.05.2004, 22:03
socrates
17.05.2004, 07:44
Roman Żyła
17.05.2004, 11:20
Konstrukcja zrębowa jest z poziomych wielkich bali (chaty, karczmy), konstrukcja szachulcowa (mur pruski) jest to szkielet drewniany wypełniony cegłami lub gliną.
Konstrukcja ryglowa z odeskowaniem wygląda mniej więcej jak budunki na westernach obite desakami (najczęściej stodoły, szopy i inne budynki gospodarcze).
Sumikowo łątkowa to inaczej deski wpuszczane w słupki pionowe.
Konstrukcje ryglowa, szachulcowa i sumikowo łątkowa są konstrukcjami szkieletowymi - to wszystko w temacie i po bólu.
Anonymous
17.05.2004, 16:25
Ale sobie rypnąłeś. Mur pruski to wypełnienie cegłą, a szachulec, to wypełnienie gliną ze słomą. Nigdy na odwrót. Równie dobrze mógłbyś napisać, że masło i margaryna to to samo.
Roman Żyła
18.05.2004, 10:52
Wiem, ale chodziło tu o jak najprostsze wyjaśnienie w telegraficznym skrócie, a nie o opracowanie naukowe. Pozwoliłem sobie przez to na pewne uproszczenia, chyba nie ma mi nikt tego za złe.
gosc=Piotr Rosciszewski.
mam prosbe abyście sprawdzali przed napisaniem posta czy jesteście zalogowani. pozniej niewiadomo kto sie popisal taka zlota mysla.
Piotr Wójcik
20.05.2004, 16:18
wielkie dzięki za info myślę iz teraz będzie wszystko jasne.
Piotr Rościszewski
20.05.2004, 16:33
Przez dłuższy czas logowanie działało automatycznie i nie zauważyłem, że nagle przestało.
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji
kliknij tutaj.