Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szlakiem Architektury Drewnianej woj. Śląskiego
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Krajoznawstwo
Piotr Wójcik
Witam

Mam pytanie związaną z tą odznaką w regualmine napisane jest że np. na st brązoway trzeba zbobyć 20 obiektów z katalogu i 5 innych.

Obiektów w katalogu znajduje sie 86 natomiast, czy punkt VI - obiekty planowane do włączenia do szlaku - należy uznawać że są w katalogu czy należy przyjąć że są to obiekty inne.

A tak wogule jakie to są obiekty "inne" i czy wogule jak w regulaminie mam wynmienionych 100 obiektów drewniaych w woj. śląskim , to czy znajdę jeszcze w woj. śląskim jakieś obiekty ?? (dokładnie 35 na wszystkie 3 stopnie odznaki ??)

uff - myslę że zrozumiale to napisałem ale jak coś to prosze pytać
Roman Żyła
Regulamin ten popełnił Edward Wieczorek z Fundacji PTTK Katowice, obiekty z katalogu są oznakowane specjalnymi tablicami w terenie z logo szlaku, natomiast obiekty planowane nie są w ten sposób oznakowane.

Obiekty planowane najprawdopodobiej znajdą się w katalogu, ale jak na razie są poza pętlami regionalnymi i znajdują się poza szlakiem głównym.

Inne obiekty to obiekty drewniane, które nie są zamieszczone w katalogu, a które turysta sam wyszukuje. Mogą to być działy etnograficzne w muzeach np. Muzeum Miejskie Siemianowice, obiekty drewniane np. dzwonnica gwarków w Tarnowskich Górach, kościółek drewniany w Czatachowej, drewniany dom o konstrukcji zrebowej np. matki Ewy w Bytomiu Miechowicach. Przy zaliczaniu innych obiektów należy podać ich dokładną lokalizację. Chodzi po prostu o to, że wiele obiektów drewnianych nam "Ucieka", a o istnieniu niektórych nie mamy nawet pojęcia. Autor chce w przyszłości zrobić całościową inwentaryzację krajoznawczą dla województwa śląskiego obiektów drewnianych.
Piotr Wójcik
Dziekuję za odpowiedź, ale wydaje mi się iż iż uzbieranie wymaganej ilości obiektów innych nie będzie takie łatwe.
Roman Żyła
Wbrew pozorom jest wręcz bardzo łatwe, gdyż w wielu miejscowościach głównie wiejskich i małych miasteczkach można spotkać wiele drewnianych obiektów np. domy, stodoły, spichlerze, kapliczki z XIX i XXw oraz obiekty XXw jak karczmy np. w Czeladzi, można też zaliczać obiekty o konstrukcji szachulcowej. Rozmawiałem z twórcą regulaminu, który stwierdził, że mogą to być również obiekty współczesne.

Wybór jest naprawdę ogromny, warunkiem zweryfikowania jest dość szczegółowe opisanie obiektu w formie: miejscowość, ulica, konstrukcja, wiek powstania, itp.
Piotr Wójcik
Powiedzmy że się zgodze co do ilości tych innych drewnianych obiektów, ale już te opisy (konstrukcja, wiek, itd.) mogą stanowić problemy :-(
Anonymous
Jaki problem? Jak zabytek, to widać, że stary. A ile tych konstrukcji jest do wyboru? Raptem cztery: drewniana na zrąb, drewniana sumikowo-łątkowa, szkieletowa szachulcowa i szkieletowa mur pruski. Nowe drewniane mogą być z elementów prefabrykowanych. W ostatnich latach niechciane zabytkowe domy i stodoły kupują biznesmani, przsenoszą w inne miejsca i przerabiają na lokale gastronomiczne. Czasem tego typu obiekty służą agroturystyce. Zawsze można zapytać właściciela i tak ustalić wiek obiektu i jego poprzednią lokalizację.
Piotr Wójcik
super - ale jak te konstrukcje rozpoznać bo może nie zawsze ludzie będą wiedzieć w jakiej konstrukcji mieszkają :-)

Jest gdzieś na necie instrukcja alebo opis poszczególnych tychże konstrukcji ??

Z wiekiem to faktycznie problemu nie będzie no hyba że nikogo w domu nie będzie :-)
Piotr Rościszewski
Była strona http://www.a-z.silesia.pl/_koscioly_drewni...html/start.html , ale nie wiem czemu nie działa.
socrates
Była strona http://www.a-z.silesia.pl/_koscioly_drewni...html/start.html , ale nie wiem czemu nie działa.

Stronka dziala http://www.a-z.silesia.pl/#
Roman Żyła
Konstrukcja zrębowa jest z poziomych wielkich bali (chaty, karczmy), konstrukcja szachulcowa (mur pruski) jest to szkielet drewniany wypełniony cegłami lub gliną.

Konstrukcja ryglowa z odeskowaniem wygląda mniej więcej jak budunki na westernach obite desakami (najczęściej stodoły, szopy i inne budynki gospodarcze).

Sumikowo łątkowa to inaczej deski wpuszczane w słupki pionowe.

Konstrukcje ryglowa, szachulcowa i sumikowo łątkowa są konstrukcjami szkieletowymi - to wszystko w temacie i po bólu.
Anonymous
Ale sobie rypnąłeś. Mur pruski to wypełnienie cegłą, a szachulec, to wypełnienie gliną ze słomą. Nigdy na odwrót. Równie dobrze mógłbyś napisać, że masło i margaryna to to samo.
Roman Żyła
Wiem, ale chodziło tu o jak najprostsze wyjaśnienie w telegraficznym skrócie, a nie o opracowanie naukowe. Pozwoliłem sobie przez to na pewne uproszczenia, chyba nie ma mi nikt tego za złe.
Mirek
gosc=Piotr Rosciszewski.

mam prosbe abyście sprawdzali przed napisaniem posta czy jesteście zalogowani. pozniej niewiadomo kto sie popisal taka zlota mysla.
Piotr Wójcik
wielkie dzięki za info myślę iz teraz będzie wszystko jasne.
Piotr Rościszewski
Przez dłuższy czas logowanie działało automatycznie i nie zauważyłem, że nagle przestało.
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
studium kosmetyczne gdańsk komponenty do oświetlenia wpisy studium kosmetyczne gdańsk mistrzostwa polski cross country