Dzięki uprzejmości naczelnika Wydziału Ruchu Drogowego - Mirosława Dziadka z brzeskiej Policji dostaliśmy trochę danych statystycznych na temat wypadków i kolizji w naszym powiecie.
Trochę definicji:
Wypadek - to takie zdarzenie na drodze, gdzie są ranni lub zabici.
Kolizja - to zdarzenie, gdzie nie ma rannych ani zabitych
Zdarzenie = wypadek lub kolizja
Dane pochodzą z pierwszych 10 miesięcy roku bieżącego (2009) i dla porównania z takiego samego okresu w latach 2008 i 2007. Obejmują wszystkie drogi powiatu.
Co ciekawe ogólnopolskie opracowania nie podają ofiar-rowerzystów, natomiast aspirant Dziadek wybrał dla nas z bazy danych liczby zarówno o sprawcach jak i ofiarach wśród rowerzystów.
Moje pierwsze spostrzeżenia:
Ofiary
W badanym okresie wydarzyło się ogólnie 184 wypadki i 1682 kolizje.
Zginęło 17 kierowców, 3 rowerzystów, 10 pasażerów i 3 pieszych. Rannych zostało 214 kierowców, 28 rowerzystów, 113 pasażerów, 50 pieszych. Razem zginęły 33 osoby; rannych zostało 405 osób.
Sprawcy wypadków
Do sprawców zdarzeń należą kierowcy i kierujący:
samochodów osobowych - 1269
samochodów ciężarowych - 166
ciągników i poj. wolnobieżnych - 76
rowerów - 32
autobusów - 26
motorowerów - 26
motocykli - 18
Należałoby te dane porównać oczywiście z natężeniem ruchu odpowiednich
rodzajów pojazdów, ale nie ma takich danych dla powiatu. Można tylko porównać z ruchem w Brzegu. Natężenie ruchu poszczególnych rodzajów pojazdów na 18 skrzyżowaniach Brzegu jest następujące:
osobowe: 76 %
ciężarowe: 17,5 %
autobusy: 1 %
wolnobieżne i traktory: 0,3 %
jednoślady: 5,2 %
Niestety metody liczenia jednośladów były dość podejrzane, bo do jednego worka wrzucano rowery i motorowery a do drugiego motory, a wiadomo, że motoru od motoroweru nie sposób odróżnić nawet z bliska. Motory miały wg tych pomiarów 0,7 % udziału, a rowery z motorowerami 4,5 % aczkolwiek można się domyślać, że wiele motorowerów mogło zostać wpisanych do motorów.
Po porównaniu natężenia ruchu pojazdów do sprawców kolizji i wypadków wyszło, że najniebezpieczniejszy odsetek kierujących jest wśród:
- traktory i poj. wolnobieżne: 4,8*
- autobusy - 1,4
- motocykle - 1,4
- samochody osobowe - 0,9
- rowery z motorowerami - 0,7
- same rowery - szacunkowo między 0,4 a 0,6
- samochody ciężarowe - 0,5
(Im wyższy współczynnik, tym więcej sprawców zdarzeń w stosunku do ilości pojazdów na drogach Brzegu).
Wynika z tego jasno, że dziwnym trafem rowerzyści i kierowcy ciężarówek to najbezpieczniejsze grupy wśród uczestników ruchu.
*Oczywiście porównanie danych natężenia ruchu w mieście do danych z wypadków w powiecie trochę zniekształca wyniki, i tak na pewno traktorzyści tak groźni nie są. :-) Będzie to trzeba skorygować i poprosić Policję o dane z samego Brzegu.
Gdzie bezpieczniej?
Wszystkie dalsze dane będą już dotyczyć tylko nas, rowerzystów.
Liczba zdarzeń z udziałem rowerzystów wg gmin w 2007, 2008 i 2009 i razem:
Brzeg: 22+ 24 + 18 = 54
Grodków: 3 + 6 + 6 = 15
Lewin Brzeski: 3 + 2 + 1 = 6
Lubsza: 2 + 3 + 5 = 10
Olszanka: 0 + 1 + 1 = 2
Skarbimierz: 2 + 2 + 2 = 6
Razem: 32 + 38 + 33 = 103
Liczba wypadków z udziałem rowerzystów:
Brzeg: = 13
Grodków: = 7
Lewin Brzeski: = 3
Lubsza: = 4
Olszanka: = 1
Skarbimierz: = 2
Razem: = 30
Sprawcy a ofiary
Jak widać liczba zdarzeń z udziałem rowerzystów jest znacznie większa niż zdarzeń, w których rowerzyści byli sprawcami wypadków.
Rowerzyści brali udział (w całym badanym okresie) w: 13 wypadkach + 20 kolizjach = 33 zdarzenia.
W wyniku tych wypadków 3 osoby zostały zabite a 28 zostało rannych.
W tym okresie rowerzyści spowodowali 8 wypadków + 24 kolizje = 32 zdarzenia.
W wyniku tych wypadków zginęły 2 osoby a rannych zostało 6.
Porównanie to wskazuje - ku zaskoczeniu - że brzescy rowerzyści nie są głównymi sprawcami wypadków ze swoim udziałem. Tylko 1/3 sprawców to rowerzyści. 2/3 sprawców to kierowcy.
Jest to pocieszenie - na otarcie łez - gdyż w ogólnopolskim zestawieniu rowerzyści są sprawcami nieco ponad połowy wypadków ze swoim udziałem. Brzescy wypadają wyraźnie lepiej.