Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Propozycje Wycieczek Na 2010 Rok
Forum Turystów Kolarzy > Forum Klubowe > "Na Przełaj" Brzeg
lelek
Przed nami miesiac czasu na przedstawienie propozycji wycieczek z mozliwoscia dofinansowania, dlatego zapraszam wszystkich do prezentacjii ciekawych propozycji na najblizszy rok.
Dodam tylko, ze pojawila sie przypominajaca propozycja wyjazdu na Jurę Krakowsko-Wieluńską, mozna poszerzyc ten temat lub zaproponowac inne miejsca.
ejko
Cześć!
O to moje propozycje:
1. Jaskinia Radochowska - wycieczka jednodniowa. Trasa z częściowym (35 km. w jedną stronę) przejazdem pociągiem, tzn. ze Strzelina do Kamieńca Ząbkowickiego. Następnie Ożary, Makolno, Chwalisław, Rogówka, Radochów, jaskinia, Lądek Zdrój - zwiedzanie, Jawornik, Kamieniec Ząbkowicki, Strzelin Brzeg.
Miejsce warte zobaczenia. Trasa sprawdzona. Długość trasy rowerowej: około 120 km
2. Wambierzyce - bazylika, skansen,szopka - wycieczka jednodniowa. Trasa: Brzeg, Strzelin (ze Strzelina do Barda pociągiem), Opolnica Wojbórz, Bożków z pięknym pałacem, Wambierzyce, Gorzuchów, Bardo, Strzelin, Brzeg.
Trasa przejazdu jest bardzo ciekawa krajobrazowo, Sporo jest zjazdów i podjazdów, ale niezbyt wyczerpujących.
Trasa sprawdzona. Długość trasy rowerowej: około 100 km.
Pozdrawiam
Witek
Myślę że można by w kalendarz wpleść:
1. ZDOBYWAMY PRADZIADA ( maj?) http://ktukol.hekko.pl/zdobywamypradziada/strona1.html oraz
2. Elektrownia szczytowo-pompową - Czechy ( czerwiec?) http://ktukol.hekko.pl/elektrownia/elektro...09/galeria.html
robert_o4
CYTAT (Witek @ 29.11.2009, 19:41)
Myślę że można by w kalendarz wpleść:
1. ZDOBYWAMY PRADZIADA ( maj?) http://ktukol.hekko.pl/zdobywamypradziada/strona1.html oraz
2. Elektrownia szczytowo-pompową - Czechy ( czerwiec?) http://ktukol.hekko.pl/elektrownia/elektro...09/galeria.html
*

Napewno te dwie imrezy będą
andrzejs2026
1/"Szlakiem czarownic" Nysa-Karłowice Wlk.-Otmuchów-Paczków-Sciborz-Nysa-Brzeg ok.130km . Wyjazd do Nysy szynobusem . Dla mniej wprawionych
rowerzystow powrót z Nysy też szynobusem biggrin.gif
2/Jez.Turawskie i Park Dinozaurów-niezrealizowana wycieczka zaplanowana na 12.07.2009r
ejko
Dwie wycieczki szlakiem drewnianego budownictwa sakralnego:

1. Brzeg, Popielów, Dobrzeń Wielki, Czarnowąsy, Opole Bierkowice, Lewin Brzeski, Kruszyna, Brzeg. Długość trasy około 99 km.
2. Do i z Opola pociągiem - Opole, Kolanowice,Laskowice, Lasowice Wielkie, Lasowice Małe, Chocianowice, Stare Olesno,Wędrynia, Bierdzany, Opole. Długość trasy około 110 km.

3.Warty obejrzenia jest również kościół - rotunda w Stroni. Wprawdzie wycieczka do tego miejsca była w kalendarzu w 2008 roku, ale myślę, że można ją powtórzyć. Przebieg trasy: Brzeg, Wójcice, Bierutów, Stronia, Zarzysko, Solniki Małe, Kijowice, Posadowice, Minkowice, Brzeg. Długość około 100 km.
ejko
I kolejne propozycje:

1. Ruiny pałacu w Owieśnie i twierdze Srebrnogórskie.
Trasa: Brzeg, Strzelin ( Strzelin - Kamieniec Ząbkowicki pociągiem), Kamieniec Ząbkowicki, Srebrna Góra, szlakiem do Przełęczy Woliborskiej, Jodłownik, Owiesno, Pilawa Górna, Przeczyn Zdrój, Ciepłowody, Strzelin Brzeg. Długość trasy rowerowej ok. 148 km.

2. Do Bystrzycy Kłodzkiej, Gorzanowa i Kłodzka.
Trasa: Brzeg, Strzelin ( Strzelin - Bystrzyca Kłodzka pociągiem), Bystrzyca Kłodzka, Gorzanów, Kłodzko, Kamieniec ząbkowicki, Ziębice, Grodków, Brzeg. Długość trasy rowerowej ok. 147 km.

3. Wzdłuż rzeki Bystrzycy i Zalewu Mietkowskiego.
Trasa: Brzeg, Gaj Oławski, Gniechowice, Zachowice, Milin, Mietków, Krasków, Strzelce Sobótka, Jordanów, Wiązów Brzeg. Długość trasy rowerowej ok. 174 km.

4. Zamek Grodno.
Trasa: Brzeg, Strzelin Dzierżoniów, Pieszyce, Glinno, Grodno, Michałkowa, Łagiewniki, Strzelin, Brzeg. Długość trasy rowerowej ok. 155 km.

Andrzej
Ponieważ wczoraj nie mogłem być, to dorzucam swoją nieśmiała propozycję co do terminu Dużego Rajdu Dookoła Polski (w wersji soft): 26 VII - 8 VIII

Andrzej
Dorzucam wieści z Rajdera, które z pewnością mogą być wykorzystane przy opracowaniu naszego kalendarza.

Całość jest pod adresem: http://www.rajder.opole.pl/page3.php
a tu podaję te, które nas mogą zainteresować bezpośrednio:

* IV Wojewódzki Wiosenny Rajd Rowerowy 21-23.05 Szczedrzyk Rajder Opole

* II Wakacyjny Rajd Rowerowy "Szlakiem Joannitów" 23-25.07 Łącznik - Solec Rajder Opole

* III Opolska Pielgrzymka Rowerowa na „Szwedzką Górkę" 6-8.08 Łącznik -Przydroże - Biała Rajder Opole

* II Rajd im. J. Halupczoka 20-22.08 Opole - Niwki SMN Niwki
Rajder Opole

* II Rajd Rowerowy "Jesienne Uroki Powiatu Krapkowickiego" 10-12.09 Krapkowice Krapkowickie Rowerki

* III Zlot Turystów-Kolarzy „Uroki Jesieni” 24-26.09 Opole Rajder Opole
Andrzej
10 lub 11 kwietnia - będzie bitwa pod Małujowicami, więc tam trzeba zaplanować wycieczki sobotnią i niedzielną.
lelek
CYTAT (Andrzej @ 7.03.2010, 21:12)
10 lub 11 kwietnia - będzie bitwa pod Małujowicami, więc tam trzeba zaplanować wycieczki sobotnią i niedzielną.
*

slyszalam tylko o udostepnieniu kosciola do zwiedzania, natomiast zadnej bitwy nie bedzie, ale oczywsicie moge sie mylic.

Do poczatku sezonu rowerowego pozostalo zaledwie 3 tygodnie, dlatego prosze o propozycje wycieczek jedniodniowych, gdzie kazdy z Was chcialby zabrac na wycieczke i pokazac ciekawe miejsca??
W tresci prosze o podanie przebiegu trasy i orientacyjnej dlugosci trasy, z zaznaczeniem dodatkowego srodka transportu, jesli takowy bedzie potrzebny oraz sugerowanego terminu realizacji.
Propozycje wycieczek kilkudniowych beda realizowane w II polowie roku.

Jeszcze raz zachecam Waszystkich do tworczej pracy
Andrzej
Ja napiszę, nie to co bym chciał pokazać tylko to co bym zobaczyć, bo nie byłem albo byłem dawno:

Młyńskie Stawy koło Żaby - 50-60 km
Lotnisko Krasowice - 70 km
Błażejowice - 60 km
Park Linowy - Wrocław - 80 km
Aquapark Wrocław - 60 km plus PKP
Głebocko - skansen - 55 km
cdn.
Andrzej BT
28.03.2010r. - proponuję wycieczkę do Grodkowa na VIII Jarmark Wielkanocny.

Basia
aisak74
Czytając dzisiejszą "Gazetę Wyborczą" znalazłam taki oto artykuł, rozpoczynający nowa akcję Gazety: Cała Polska na rower!

Myślę, że moglibyśmy się przyłączyć do tej akcji.
andrzejs2026
1) Brzeg-Stobrawa-Popielów-Ładza (chata kryta strzechą)-Lubienia(stadnina
koni)-Popielów-Karłowice-Mąkoszyce-Lubsza-Brzeg ok.80 km
2) Brzeg-Lipki-Ścinawa Polska-Oława-Las Odrzański-Szydłowice-Brzeg ok 40 km.
3) Brzeg-Owczary-Częstocice-żwirownia Kalinowa-Oleśnica Mała-Owczary-Brzeg
ok.40 km (wycieczka czysto rekreacyjna biggrin.gif grill,napoje itp.)
4) Brzeg-Stobrawa-Lewandówka-"Złote Piaski"(leśne wydmy)-Karłowice-Kurznie-
Lubicz-Piastowice-Brzeg ok.50 km
ejko
1. Ruiny wieży w Psarach: Małujowice, wzdłuż psarskiego potoku, Psary, Gać Lipki Brzeg około 30 km.

2. Pałac w Mańczycach: Brzeg, Oleśnica Mała, Gułów, Brożec, Borek Strzeliński, Ludów Śląski, Stogi, Mańczyce, Borów, Kojęcin, Oleśnica Brzeg - około 87 km.

3. Jezioro Panieńskie i Dziewicze: Brzeg, Oława, Kotowice, jeziora, Groblice, Sulęcin Sobocisko, Marszowice, Godzikowice, Brzeg - około 72 km.

4. Na Węgry: Godzikowice, Gaj Oławski, Pełczyce, Piskorzówek, Racławice Małe, Węgry, Piskorzów, Gaj Oławski, Brzeg - około 74 km.

5. Do źródeł rzeki Oławy: Brzeg, Grodków, Kamiennik, Lipniki, Kamiennik, Sarby Dolne, Grodków, Brzeg - około 118 km.

6. Muszkowicki Las Bukowy (rezerwat florystyczny): Grodków, Sarby Dolne, Henryków, Muszkowice, Henryków, Przerworno, Gnojna, Brzeg - około 130 km.
Andrzej
12 VI robimy Paradę Przedszkolaków...
a może 13 VI zrobimy wyjazd do Wrocławia, na tamtejszą ogólnopolską
paradę rowerową? Da się to dopisać, zmienić? Bo nie wiem co było
proponowane na 13 VI.
Andrzej
Pozwolę sobie zacytować Mariana, - a przy okazji należy mu się ochrzan za to, że publikuje te wiadomości na forumbrzeg, a tu nie tongue.gif

"Jeśli mogę coś dodać - to 10 kwietnia dokładnie w rocznice bitwy małujowickiej w tym roku postanowiono postawić tam tablice pamiątkową. Dla mieszkańców szykuje się impreza. O godz. 10,00 z brzeskiego rynku ruszą miłośnicy historii pieszo , rowerami , samochodami do Małujowic. Na miejscowym boisku będzie prowadzony opis bitwy a potem na ogródku między kościołem a przedszkolem dalsza część festynu z ogniskiem i kiełbaskami. Planuje też się ściągnięcie małego oddziału piechoty z pokazem musztry."
lelek
Plan powyzszej imprezy (cytat z forum brzeskiego)

Małujowice:
14.00 – Maciej Stefański – przywitanie gości
14.05 – odsłonięcie tablicy
14.10 – krótki opis historyczny
14.20 – prezentacja oddziałów i pokaz musztry
14.35 - grochówka

Brzeg, Plac Polonii Amerykańskiej:
16.00 – powitanie gości
16.05 – przejście regimentu z Placu Polonii Amerykańskiej naokoło Ratusza i powrót na Plac, Pokaz musztry.
16.30 – zakończenie
andrzejs2026
"Góra Slęża"

Brzeg-pociągiem do Mietkowa-Sobótka-wjazd lub wejście na Ślęże biggrin.gif -
Tyniec n/Ślężą-Borek Strzeliński-Wiązów-Brzeg ok. 90 km

Czas przejazdu pociągiem na trasie Brzeg-Wrocław-Mietków ok 2 godz.
aisak74
Mam pytanie w związku z jutrzejszymi obchodami Bitwy Małujowickiej, czy spotykamy się tak jak zwykle o 10.00 pod Ratuszem?
Bo na stronach Starostwa widnieje taka informacja:

CYTAT
„Na przełaj” – spotkanie o godz. 13.00 (boisko
w Małujowicach)

robert_o4
Wyjście osób idących pieszo jest o 10.00 i wyjazd rowerzystów też jest o 10.00 spod ratusza.Taką informację podał mi Janek.
ejko
Zgodnie z kalendarzem na jutro mamy zaplanowane zwiedzanie ciekawych obiektów w Psarach i obchody bitwy pod Małujowicami.
Proponuje spotkać się o 10 pod ratuszem, pojechać do Psar a następnie na godzinę 13 do Małujowic.
andrzejs2026
1/ W zeszłym sezonie zaplanowane były 2 wycieczki do kamieniołomu Rutki. Z wycieczki majowej nie mogę znależć relacji ,więc podejrzewam ,że jej nie było, a w jesiennej trzeba było skrócić trasę , bo mocno wiało. Czy można byłoby zorganizować wycieczkę do kamieniołomu na koniec lipca lub początek sierpnia ? Kilku klubowiczów i kandydatów chętnie by tam się wybrało.

Brzeg-Michałowice-rezerwat "Kokorycz"-Radoszowice-kamieniołom Rutki-Tarnica-Głębocko-Lipowa-Wierzbnik-Przylesie Dln.-Pępice-Brzeg ok.60 km

2/ W czerwcu ma być otwarty Dino Park w Krasiejowe. To też niezrealizowana wycieczka z tamtego roku.

Opole-Turawa-Ozimek-Krasiejów-Opole ok.50 km
(dojazd i powrot z Opola pociągiem )
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
projektowanie stron kraków SPA Zapalenie jajników walentynki jastrzebia gora best jokes