Ostatnio zainteresowałem sie odznakami regionalnymi.
I od razu chce zdobywac kilka równolegle.
Czy załozyc sobie oddzielna ksiązeczke do tego?
Bo w ksiązeczkce KOTu (w ktorej zbieram punkty na KOT) jeden dzien = jedna pieczątka. A zdaża się że jednego dnia zwiedze dwie miejscowości zaliczane na dana odznake. Troche mi szkoda zasmieca ksiązeczki KOTu, ktora ma byc dla mnie głównie kroniką przejazdów rowerowych.
Czasami też zbieram pieczątki w ksiązeczce OTP.
A jak Wy rozwiazujecie ten problem?
Piotr Wójcik
13.04.2004, 20:21
sprawa jest prosta - każda odznaka - osobna książeczka
Roman Żyła
14.04.2004, 11:22
I owszem większość weryfikujących tego sobie życzy.
Ja jadnak stosuję również drugą metodę jedna książeczka jeden region i wtedy weryfikuję w tejże książce kilka odznak. Lub łączę tak odznaki okolicy by pokrywały się, żeby móc je prowadzić w jednej książeczce.
Czasem weryfikatorzy kręcą nosem, ale no cóż nie będę na 10 dniowym wyjeździe zabierał ze sobą biblioteki kilkunastu książeczek. Wtedy są największe problemy z potwierdzeniami, jak się wyciągnie taki sztapel do podbijania każdej odznaki to np. sprzedawca w sklepie może zwątpić.
Stosuję, również metodę wykorzystania książeczek z zweryfikowanymi odznakami, robię przekładkę np. z kolorowego papieru i zdobywam kolejną odznakę aż do całkowitego wypełnienia jej.
Roman Żyła
14.04.2004, 11:28
Mój kolega rozwiązał to jeszcze prościej, kupił gruby brulion w twardej oprawie i tam zbiera potwierdzenie. Na końcu robi zestawienie i daje do weryfikacji osobiście w ten sposób zweryfikował już sporo odznak.
Anonymous
19.04.2004, 18:15
Witaj!
Jest prosty sposób na opanowanie manii zbierania potwierdzeń wymaganych do wielu odznak. W jednej jedynej książeczce KOT zbieramy wszystkie potwierdzenia, lecz przy każdym potwierdzeniu zaznaczamy do jakiej odznaki należy dany odcisk pieczęci. Po zdobyciu wszystkich wymaganych regulaminami potwierdzeń należy zrobić spis -na osobnej kartce - książeczek (jeśli mamy ich kilka) i nadać książeczce numer np. 1, 2... itd. - chronologicznie. Następnie numer strony, gdzie znajduje się potwierdzenie. Jeśli na stronie książeczki KOT mamy dwie kratki na pieczątkę, to górną zwyczajowo traktuje się jako "A", a dolną jako "B". Zatem jeśli mamy potwierdzenie w książeczce np. już 7, to piszemy: OTZG (Odznaka Turystyczna Ziemi Gliwickiej) łamane/ przez nr książeczki (lub słowne przedstawienie, w której książeczce mamy potwierdzenie), łamana/ przez numer strony i pozycja kratki na stronie.
Np. Potwierdzenia na OTZG znajdują się w książeczkach KOT nr 1 - 3, Wycieczki odbyto od 21. 03. 2004 r. - 21. 10. 2004 r., poniżej wykaz szczegółowy:
KOT nr 1
str. 15/A - 18. 04. 2004 /np. Szlakiem Drewnianych Kościołków/
str. itd...
KOT nr 2
... podobna forma zapisu jak w/w itd...
Razem wymaganych potwierdzeń na stopień srebrny: (tu podać ile)
Tak opisany załącznik (wykaz) powinien weryfikującemu ułatwić pracę przy weryfikacji jakiejś odznaki z potwierdzeniami w wielu książeczkach lub w jednej. Wykaz musi być jednak czytelny, można jeszcze dla ułatwienia podać datę!
Jeśli na wstępie lub w uwagach zaznaczamy jaką formę oznaczeń zastosowaliśmy, weryfikator nie będzie mieć zstrzeżeń, a przynajmniej nie powinien...
Oczywiście dla celów kolekcjonerskich czy pamiątkowych można zapisy prowadzić w innych książeczkach lub we własnych zeszytach, albumach, jednak dla weryfikatora muszą być czytelnie i logicznie opisane.
Przyjemnego potwierdzania i miłych wrażeń na trasie!
Red. nacz. MTST "Cykloturysta" Gliwice, Lesław Dynak
Anonymous
8.11.2004, 15:51
W wypadku wielu odznak regionalnych wpisane jest w regulaminie prowadzenie dzienniczka/kroniki w dowolnym charakterze, również podawane sa informacje o honorowaniu książeczki KolOTu.
Prowadzenie w osobnym dzienniczku daje również możliwość uzupełniania relacji zdjęciami, biletami wstępu itp, które czesto mogą służyć za potwierdzenia. Poza tym taka kronika, o ile jest prowadzona z sercem, to też miła pamiątka.
Ja stosuję obecnie zwykły zeszyt gładki 16 kartkowy doddokumentowania odznaki Rajdu dookoła Radomszczyzny.
Pozdrawiam
JN
Anonymous
13.11.2004, 11:33
| QUOTE |
Ja stosuję obecnie zwykły zeszyt gładki 16 kartkowy doddokumentowania odznaki Rajdu dookoła Radomszczyzny.
JN |
A ja robię dziennik wycieczek w necie, dodawanie zdjęć, skan z bietu, nawet skany z pieczątek to łatwizna, weryfikującemu też można podać link (o ile jest obeznany z netem
) Jest też plus, bo zapis w necie jest dość trwały, nawet w razie problemów z lokalnym nośnikiem można łatwo dane odzyskać.
Seb
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji
kliknij tutaj.