Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przewodnik na wycieczce rowerowej?
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Na każdy temat
macko
Chciałem zapytać czy organizując wycieczkę rowerową po swojej okolicy mamy obowiązek wynajęcia przewodnika? (ostatnio przepisy się sporo zmieniają i można się pogubić :? ) Wiem że zawsze jest dobrze mieć przewodnika, bo oni zwykle dobrze znają historie miejscowych zabytków i takie tam..., ale ja pytam o wymóg prawny :?:

Sam mam uprawnienia przodownika, ale wolę się upewnić, bo widze na niektórych zaproszeniach na wycieczki rowerowe informacje :

CODE
obsługa przewodnicka wliczona we wpisowe

a to oczywiście co innego niż obsługa przodownika(oczywiście w świetle prawa).

Proszę o informacje.

Pozdraiwam
Piotr Rościszewski
Zwróć uwagę na sformułowanie: "obsługa przewodnicka". Przodownik pełni społecznie funkcję przewodnika, co nie należy utożsamiać z uprawnieniami przewodnika. Przepisy dotyczące przewodników są niejasne i praktycznie nikt ich nie interpretuje dosłownie. Formalnie na terenie GOP każda wycieczka powinna mieć wynajętego przewodnika, ale jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś to próbował egzekwować. Nie bardzo też sobie wyobrażam sens takiego działania. Co innego w przypadku wycieczek autokarowych, które mogą mieć problemy z różnymi ograniczeniami na drogach i parkowaniem.
macko
Ja doskonale rozumiem, jat to wygląda w praktyce. Sam jestem przodownikiem i organizuje wiele wycieczek. Znam sporo przewodników i oni sami twierdzą że uprawnienia przewodnickie sprawdza ktoś dopiero, jak się jakiś wypadek zdaży.

Ale czy nie jest tak, że w świetle prawa, podawanie w ogłoszeniu "obsługa przewodnicka" i wykożystywanie do tego celu przodownika jest naruszeniem prawa :?: Przecież ktoś obcy zapisujący się na taką wycieczke będzie myślał, że wycieczke pooprowadzi przewodnik. Chodzi mi o to, co będzie jeżeli podczas takiej wycieczki, nie daj Boże, będzie jakiś wypadek. Czy organizator może wtedy odpowiadać za wprowadzenie w błąd uczestników wycieczki i niezapewnienie wykwalifikowanej kadry? Bo to kto może być przewodnikiem jest ściśle okteślone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 28 czerwca 2001r. i o przodownikach niema tam ani słowa sad.gif

Dla porównania przytocze znany przyklad, wypadek w tatrach, gdzie zginęło kilka osób z Tychów(chyba tak się to pisze ;-) ) Prowadził ich doświadczony taternik, ale nie miał uprawnień przewodnickich, no i stwierdzono że naruszył prawo...

Zagmatwane te nasze przepisy, ale może ktoś mi jednoznacznie powie, czy mogę mówić że na moich wycieczkach jest obsługa przewodnicka, jeżeli ja (przodownik) biorę w niej udział.

Pozdrawiam
Andrzej
Macko! Na ten temat cały czas się toczy dyskusja na forum www.pttk.pl

Pokrótce wyjaśnię, co ja zrozumiałem z tego pogmatwanego prawa przewodnickiego.

Przewodnik jako taki, z uprawnieniami na jakiś region, np. na województwo opolskie, i tak nie ma kwalifikacji by prowadzić grupy rowerowej, albo prowadzić po wysokich górach - nie ma tego na kursie przewodnika.

Przewodnik, jak ja rozumiem, ma prawo opowiadać legendy. :-) Więc jeśli będziesz prowadził wycieczkę rowerową po nizinach, tudzież pagórkach, to musisz się powstrzymać od opowiadania "legend", albo opowiadaj je za darmo. :-)

Oczywiście organizator nie może pisac w ogłoszeniu, że będzie przewodnik, bo przodownik nie jest przewodnikiem - nie mniej nie widze przeszkod, by wycieczke prowadzil przodownik.

Co innego w górach powyżej 1000 m n.p.m. albo na terenie parków narodowych - tam prawo jest jasne i klarowne - są wymagane uprawnienia panstwowego przewodnika i to mającego uprawnienia na konkretne pasma górskie.

P.S. Jeśli oprganizatorem jest szkoła, to dyrektora obowiązują ponadto przepisy oświatowe. (Które nota bene dopuszczaja nauczycieli-przodowników do prowadzenia wycieczek kwalifikowanych.)
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
poznajmy sie memy zdrajczyni.szczecin.pl bankiety poznań stomatolog studium policealne gdańsk