Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zielony prosi o rade
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Warsztat
Anonymous
witam, nie będę ukrywał że nie znam się na rowerach a sutyacja wyglada tak: mam zamiar dostać na urodziny rower:-) tzn moge go sobie sam wybrać, jednak ograniczeniem jest cena - w granicach 800 pln (moze byc 800 ileś ale to już max), oczywiście za te pieniądzenie nie licze na jakiś profesjonalny sprzęt, ale też nie chce wyrzucic tej kasy w błoto ( w końcu rodzice na to ciezko pracuja:-) co doradzilisbyscie mi za taka kase w miare niezlego tzn chcialbym jakis prosty model dobrej firmy - nie musi miec amortyzatorów itp, byleby był w miare wytrzymały no i fajnie gdyby był lekki. aha interesuje mnie raczej rower górski, bez błotników czy takich tam, jak na razie ogladalem rowery merida, giant i wheeler ale oczywiscie co wchodze do sklepu to inny rower lepszy:-|

z góry dzieki za odpowiedż
Mirek
na pytanie sam sobie odpowiedziałeś: zajrzyj do sklepów rowerowych i wybierz najtańszy model z firm Author, Merida, Giant, Kelly's. Osobiście gustuje w authorach i kelly'sach, do Meridy jestem uprzedzony po problemach moich kumpli z ich ramami, a Giant wygląda ładnie na zdjęciu, w rzeczywistości jest strasznie tandetnie wykonany.
Anonymous
na pytanie sam sobie odpowiedziałeś: zajrzyj do sklepów rowerowych i wybierz najtańszy model z firm Author, Merida, Giant, Kelly's. Osobiście gustuje w authorach i kelly'sach, do Meridy jestem uprzedzony po problemach moich kumpli z ich ramami, a Giant wygląda ładnie na zdjęciu, w rzeczywistości jest strasznie tandetnie wykonany.

A co ja mam zrobić, jeśli mam 197 cm wzrostu i jedyną ramę jaka może na mnie przypasić jest właśnie GIANT - Yukon V 25"? Jeździłem już na takim samym tylko 23" i wyglądałem jak na sfilcowanym psie!! Ale mam nadzieję, że ta 25-tka będzie pasowała na moje długie nogi. Muszę wydać 1.850,- zł, ale chyba będę zadowolony. Uważam też, że nie tylko jest ładnie zrobiony ale również chyba jest to porządny produkt. Chętnie poczytam to, co macie do powiedzenia na temat mojego problemu, pozdrawiam, Wojciech. biggrin.gif
Mirek
Wracając z centralnego jechałem w pociągu z chłopakiem bodajże z krakowa który tez miał prawie 2m a jego rower to rama 24" Treka. Rzeczywiście dziwnie to wygląda ale co zrobic jak jest sie takiego wzrostu?

wazne jest aby to wszystko było dobrze dobrane bo w przeciwnym wypadku szybko moga zaczac bolec cie plecy, tylek, dretwienie nadgarstkow etc. i zamiast cieszyc sie z jazdy bedziesz narzekal.

ramy 25" jeszcze nie wiedziałem ale jak juz wspominałem widziałem ta 24" treka, o właściciel mówił, że jest zadowolony i dobrze mu sie jeżdzi. wczesniej podobno miał 22" i własnie miał problemy z bólem pleców.
Anonymous
A gdzie mogę przeczytać o tym, jak należy "to wszystko" poustawiać, aby później nie polały plecy, nadgarstki etc?
Anonymous
Oczywiście plecy i nadgarstki mają nie boleć a nie "polać" - jak to napisałem wcześniej, hahahaha
Mirek
Wojtku, zarejestruj sie na forum a będziesz mógł zmieniac treść swoich postów i tym samym edytować ewentualne błędy.

poczytac możesz w internecie... ;-) bierzesz http://google.pl i szukasz interesującego cie tematu. Duzo możesz sie dowiedzieć na grupie dyskusyjnej pl.rec.rowery (gdzie dziennie jest ponad 500 postów!!!) dostepnej na większości serwerów news np. news.tpi.pl news.onet.pl news.gazeta.pl

sprawy wyregulowania roweru (mostek, kierownica, siodelko etc.) byly juz wielokrotnie tam omawiane.

mozesz tez przejrzeć archiwum grupy dostepne na www poprzez google:

http://groups.google.com/groups?hl=pl&lr=l...p=pl.rec.rowery

nie ma chyba problemu rowerowego o którym niemógłbys tam przeczytać.
Anonymous
QUOTE (mirek)

taaa, ja pytanie zadałem Ty za to zaczales sie rozwodzić nad rozmiarem ramy, co nie ma żadnego zwiazku z postawionym przeze mnie tematem. Reasumując: nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi tylko przeczytałem stek bzdur o ramie dla gościa ktory ma 2 metry co mnie zupelnie nie interesuje, byłem na różnych forach o różnej tematyce ale to jest najsłabsze jakie kiedykolwiek widziałem. No i dzieki za pomoc w rozwiazaniu problemu
Mirek
pytanie brzmiało: jak nalezy to wszystko poustawiać. podałem linki gdzie można to znaleźć. use google luke! nikt za ciebie tego nie zrobi. no i więcej kultury... forum jest takie jacy są jego użytkownicy. :roll: zauwazyłem, że internet strasznie rozleniwia. znaleźc można wszystko tylko szukac sie nie chce.
Michał
>chcialbym jakis prosty model dobrej firmy

Dobrze kombinujesz! Lepiej tani model dobrej firmy, niż drogi kiepskiej.

>aha interesuje mnie raczej rower górski, bez błotników czy takich tam

He, he na poczatku każdy tak mysli. Rower bez błotników i bagażnika fajnie wygląda, ale jeżeli znudzi Ci się jeżdzenie ciagle wokol swojego miasta i zamarzy Ci się większa wyprawa to jednka "takie tam" są niezbędne.

Kupuj rower bez tych gadżetów, ale zwroć uwagę czy mają mozliwość zamontowania (w przyszlości) błotnikow i bagażnika.

Podobnie z przednim amortyzatorem. Szukaj modelu bez. Choć to teraz trudne. Amora z czasem (jak bedziesz chciał) to sobie dokupisz. A na poczatek lepiej wydać większą kasę na lepszą ramę z tanim sztywnym widelcem, niż na gorszą ale za to z amorem.

>Osobiście do Meridy jestem uprzedzony po problemach moich kumpli z ich ramami

??? jeżdzę na Meridzie od 1999 roku. Często z sakwami. Nie dbam o niego przesadnie. I nigdy nie miałem z nim żadnych problemów!!!

Ale może dlatego, że jest na ramie hro-mo? Bo merida coś zaczeła kombinować z jakimis dziwnymi niesamowitymi stopami.
Mirek
??? jeżdzę na Meridzie od 1999 roku. Często z sakwami. Nie dbam o niego przesadnie. I nigdy nie miałem z nim żadnych problemów!!!  
Ale może dlatego, że jest na ramie hro-mo? Bo merida coś zaczeła kombinować z jakimis dziwnymi niesamowitymi stopami.

tak, tak. miałem na myśli rower za ok. 4 tys. gdzie właśnie rama jest z jakis tam stopów. bodajże matt speed sx sport czy jakos tak. nie pamietam dokładnie, to model sprzed bodajże 3 lat. Kumpel kilka razy reklamował zanim mu to uznali.
Anonymous
Michał dzieki za rade, Mirek nie obraź sie ale chyba zbytnie inteligencją nie grzeszysz, moje pytanie brzmiało jaki w miare fajny rower moge znalezc za niewielka kase, o poustawianie wszystkiego pytal juz ktos inny, ale niewazne. reasumujac: nie odpowiedziales na moje pytanie, zaczales gadac o czyms zupelnie nie zwiazanym z tematem, stwierdziles ze brakuje mi kultury -w ktorym miejscu?? przeciez nie bylem wobec nikogo chamski, jesli konstruktywna krytyka - bo taka tu zamiescilem - jest dla ciebie brakiem kultury to przepraszam nie wiedzialem ze trafilem na cieplego chlopaka (tylko nie zrób sie czerwony jak bedziesz to czytal :-). no i poza tym znalazlem lepsze forum gdzie moje pytanie zostalo potraktowane powaznie i uzyskalem kilka cennych wskazówek. no to by było na tyle. admin jestes beznadziejny, nie dziwie sie za tak malo osob odwiedza to forum, pa
Andrzej
Wniosek do admina: Ujawniać IP anonimów. Chcę wiedzieć, kto mnie netykiety i kultury uczy.
Anonymous
a kto cie nauczy inteligencjii?? twoj post nie ma nic wspolnego z moim pytaniem, mysle ze twoj przyjaciel Mirek jest w stanie sam mi odpowiedziec i nie potrzebuje adwokata. a tak przy okazjii to co ci po moim ip? myslisz ze sie przejme jak dostane bana? i tak nic wartosciowego tutaj sie nie dowiedzialem. nara
Mirek
Andrzej nie przejmuj sie trollem ;-) w necie teraz takich jest na pęczki. jeden z drugim piszą jako "gość" i jeszcze chce aby ich odróżniać ;-)

kolego o wysokim ilorazie inteligencji: wszyscy bardzo sie cieszymy, ze znalazleś lepsze forum. dzieki temu nie będziesz trollował na naszym ;-)

gośc inteligentny: 193.19.144.169 / nat41-ipartners.iscnet.pl

80.48.201.169 / nat41-tpsa.iscnet.pl

pytanie u ustawianie: 80.50.90.48 / at48.neoplus.adsl.tpnet.pl
Anonymous
zgadza sie to moje ip.
Biker Grzes
osobiscie nie polecam gianta a co do meridy to faktycznie z wysokiej klasy ramami zdarzaja im sie bledy ale co do ram w rowerach do 800 zl nie powinienes sie martwic

POZDRAWIAM
wjagus
Osobiście proponowałbym dopłacić 50 zł i kupic ten: http://www.giant-bicycles.com/pl/030.000.0...asp?model=10171
Skoro mówisz że na rowerach nie znasz się to znaczy że wcześniej na nich nie jeździłeś. Narazie 18 biegów powinno Ci starczyć (z resztą za niwielkie pieniądze można sobie tą ilość zwiększyć). Brak amortyzatorów i hamulców tarczowych sprawia że rower nie jest zbytnio ciężki (chociaż tarczówki aż tyle nie ważą dry.gif ) Tyle po mnie i życzę Ci udanego zakupu.
Aha ! Jeszcze jedno.
Zwróć uwagę na sprzedawcę. Jeżeli będziechciał wcisnąć Ci zbyt duż rower mówiąc że na pewno jeszcze urośniesz zaraz uciekaj !! . Tak samo jeżeli rower będzie za mały a sprzedawca powie że za darmo wymienią Ci mostek na dłuższy. Ozancza to, że sprzedawcy zależy tylko na tym aby zarobić, a nie na tym żeby pomóc człowiekowi przy wybraniu udpowiedniego dla niego roweru.
Pozdrawiam smile.gif
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
maszyny stolarskie wpisy profesjonalne tynki maszynowe warszawa proteinowej.waw.pl wpisy