Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czyżby Pierwsza Brzeska Masa Krytyczna...
Forum Turystów Kolarzy > Forum Klubowe > "Na Przełaj" Brzeg
Pages: 1, 2
Andrzej
No to organizujemy!

Pierwsza brzeska masa krytyczna

Data: piątek, 3 października 2008 r.

Godzina startu: 15:00

Miejsce zbiórki: Rynek, pod ratuszem.

Organizator: BKMAW "Na Przełaj"

Zgłoszona trasa
: Rynek, ulicami Mleczną, ul. Lekarską, Chrobrego, Armii Krajowej, rondo x 3, A.K. Chocimska, Poprzeczna, zawrót, Poprzeczna, Chocimska, A.K., Robotnicza, Urząd Miasta, Starostwo Powiatowe, ul. Wolności, Kilińskiego, Park Wolności.

Cele manifestacji: zasygnalizować władzom i społeczeństwu problem dyskryminacji rowerzystów i nieudolną politykę komunikacyjną naszego miasta.

Temat dnia: odwiedzamy dwa najjaskrawsze miejsca dyskryminacji: niedrożne rondo i parking na ścieżce rowerowej.

Zakończenie: rozwiązanie manifestacji nastąpi po wcześniejszym przekazaniu petycji na ręce burmistrza i starosty, przypuszczalnie około godziny 16:00-16:30 w Parku Wolności.

------------------
Powyżej to taka ramówka, którą ustaliliśmy na roboczym spotkaniu z Michałem i Jankiem J. Zapraszam do dyskusji.
Potrzebni są wolontariusze: służba porządkowa, trzeba wydrukować ulotki, ustalić zasady, regulamin, roboty przed nami dużo. Potrzebni są także zwyczajni szeregowi protestujący, proszę o akces.

Zainteresowanych zapraszam do lektury nadobowiązkowej:
aisak74
Mogę wydrukować ulotki. Oczywiście stawię się pod ratuszem.
lelek
CYTAT (aisak74 @ 23.09.2008, 11:08)
Mogę wydrukować ulotki. Oczywiście stawię się pod ratuszem.
*

Kasiu, alez Ty szybko dzialasz..

nie wiem jakiego formatu beda ulotki, ale moja propozycja to kilkanascie egzemplarzy niewielkich plakatow, np A3 w skali szarosci mozna by powiesic je w czesciej odwiedzanych punktach miasta
Oczywiscie podtrzymuje swoj akces, jako porzadkowy lub ktokowiek inny smile.gif)
Andrzej
Plakat się robi... będzie jutro gotów. Teraz potrzebna chętna osoba, do rozplakatowania. (Byle gdzie plakatować nie można.) Jest ktoś chętny?
Andrzej
Wrzucam tu robocze pisma i dokumenty masowe, współorganizatorów proszę się zapoznać i otwieram dyskusję.

W linku także propozycja plakatu. Też proszę o uwagi.

Tu plakat do wydruku w każdej wielkości, w formacie pdf.

Wszystkich zainteresowanych pomocą proponuje spotkanie robocze, w czwartek po południu, to jest po 16... może być? Proszę o propozycję gdzie i kto ma ochotę.

Zasady masy

Uczestnicząc w Masie pamiętaj o przestrzeganiu kilku poniższych zasad:

— Przejazd jest oficjalnie zgłoszony i posiada formalnych organizatorów. Jeżeli w trakcie przejazdu zauważysz jakieś problemy, jak najszybciej poinformuj o tym organizatorów lub eskortujących policjantów. Pomimo tego, także od Ciebie i od tego co przygotujesz zależy jak uda się przejazd;

– Pamiętamy, że przejazd to nie wyścig. Jedziemy tak, by wszyscy, niezależnie od wieku i kondycji, mogli nadążyć. Staramy się utrzymywać prędkość 10-12 km/h, nie przyspieszamy i nie hamujemy gwałtownie (co powoduje rozrywanie peletonu, szczególnie w momencie zmiany szerokości jezdni);

— Stosujemy się do komunikatów organizatorów oraz policjantów;

— Przepuszczamy bezwzględnie pojazdy uprzywilejowane i inwalidów oraz – w miarę możliwości – autobusy oraz pieszych. Nie jeździmy po wysepkach, chodnikach; nie przekraczamy osi jezdni, nie zajmujemy więcej niż jednego wyznaczonego pasa ruchu.

— Zachowujemy się spokojnie i kulturalnie, a przede wszystkim bez agresji. Nawet jeżeli jakiś sfrustrowany kierowca lub rowerzysta zachowuje się agresywnie, nie dajemy się sprowokować;

– Jeżeli podczas przejazdu zauważymy, że ktoś ma wyraźne trudności z opanowaniem powyższych zasad, pomagamy mu (ale bez używania przemocy);

– Bierzemy ze sobą migające diody i wszelkie dostępne odblaski. Żaden widok nie da się porównać z kilkuset rowerami po zmroku, z kilkuset migającymi czerwonymi diodami i błyszczącymi odblaskowymi taśmami;

– Pamiętaj, że w momencie kiedy odłączasz się od grupy jadącej ustaloną trasą, obowiązują Cię wszystkie przepisy ruchu drogowego;

– Uczestnicząc w przejeździe myśl samodzielnie - nie pozwól aby tłum robił to za Ciebie.
Regulamin zgromadzenia publicznego
– pierwszej masy krytycznej w Brzegu

Regulamin masy

Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami, musieliśmy napisać także regulamin naszego przejazdu, który jest dołączany do każdego wniosku o zgodę na przejazd - prosimy się z nim zapoznać:

1. Regulamin określa zasady zgromadzenia i warunki przejazdu oraz sposoby zachowania się uczestników.
2. W przejeździe ulicami miasta biorą udział pojazdy napędzane siłą ludzkich mięśni.
3. Organizator zapewnia służbę porządkową i informacyjną, wyróżniającą się kamizelkami bezpieczeństwa z nadrukiem „Na Przełaj Brzeg”.
4. Organizator zapewnia środki techniczne niezbędne do zabezpieczenia manifestacji.
5. Osoby biorące udział w zgromadzeniu i przejeździe robią to na własną odpowiedzialność i obowiązane są do zachowywania się w sposób niezagrażający innym uczestnikom przejazdu.
6. Osobom obecnym na manifestacji zabrania się wnoszenia i posiadania broni lub innych niebezpiecznych przedmiotów, materiałów wybuchowych, pirotechnicznych i tym podobnych.
7. Zabrania się udziału w manifestacji osobom będących pod wpływem alkoholu.
8. Zabrania się posiadania i spożywania podczas przejazdu napojów alkoholowych, środków odurzających lub psychotropowych.
9. Uczestnicy manifestacji zobowiązani są do przestrzegania przepisów ruchu drogowego i ścisłego wykonywania poleceń służb porządkowych i ratowniczych.
10. Osoby uczestniczące w zgromadzeniu zapoznane zostaną z regulaminem podczas otwarcia zgromadzenia publicznego w Rynku w Brzegu oraz poprzez stronę internetową organizatora.
aisak74
CYTAT (Andrzej @ 23.09.2008, 19:16)
Wszystkich zainteresowanych pomocą proponuje spotkanie robocze, w czwartek po południu, to jest po 16... może być? Proszę o propozycję gdzie i kto ma ochotę.

Może pod ratuszem?
Andrzej
Ok, kto pierwszy ten lepszy ! To o 16 pod ratuszem, jek z rowerami to możemy zrobić przejazd próbny ;-) a potem proponowałbym jednak pod dachem podyskutować.

Trasa przejazdu:
http://www.bikely.com/maps/bike-path/I-Mas...tyczna-w-Brzegu
Andrzej
Spotkanie organizacyjne odbyło się...
Byli Robert i Mietek, którzy jednak nie będą mogli być w zespole organizacyjnym. Najważniejsze w tej chwili to znaleźć chętnych do służby porządkowej. Wiem, że to obciach, jechać w kamizelce... ale przecież zbieranie papierków nie będzie należeć do obowiązków tej służby.... wink.gif
Oczekuję na zgłoszenia!

Plakat gotowy do wydruku (pdf)
Bianka
To już nic nie rozumiem! blink.gif W NTO z dnia 26 września 2008r niejaki Andrzej Staśkiewicz zachwala zalety jazdy w kamizelce a tutaj chyba ten sam....
A na poważnie, to ja też nie mogę być w służbach porządkowych, bo idę do pracy! Niektórzy mają weekend, inni pracę. Ale na chwilę przyjadę i zrobię tłum, namówiłam już kilka osób. laugh.gif
janek83423
A ja che miec taka kamizelke,zglaszam sie.Zadeklarowal sie tez Staszek Zagdanski nie jest jeszcze czlonkiem klubu wiec nie wiem czy moze,Prezes zdecyduj.
lelek
podtrzymuje funkcje porzadkowego, ale bede dopiero w piatek, a na razie lecze przeziebienie /dzieki za przepisy dla sekcji barowej, licze, ze pomoga w kuracji smile.gif/
micomission
Nie będę mógł powiększyc masy/praca/,ale chcę pomóc.
Ulotki na "potykaczu"ustawiłem na chodniku przed spa i rozmawiałem z motocyklistami.Przesiądą się na rowery i zagęszczą masę,aby nas wspomóc.

pozdrawiam m.o
Andrzej
Komunikat dla służby porządkowej.

Skład: Michał, Andrzej od Basi, Andrzej prezes, Lelek, Janek54321.
Zostały jeszcze kamizelki, więc nabór trwa.

Zadanie służby porządkowej:
[*] zadbać o to, by uczestnicy przestrzegali regulaminu i zasad (poczytajcie je, są kilka postów wyżej)
a więc w szczególności należy:
wykluczać z peletonu osoby, które posiadają broń, narkotyki, alkohol, piwo etc... a także tych, którzy próbują spożywać piwo etc.
[*] pilnować by uczestnicy nie wyjeżdżali poza oś jezdni, trzymali się jednego pasa ruchu i nie jeździli po zebrach, wysepkach, chodnikach;
[*] pilnować, by peleton nam się nie rozerwał i jechał zgodnie z planem;
[*] reagować grzecznie i z taktem we wszelkich sporach między uczestnikami a kierowcami, także między uczestnikami a policją - za każdym razem starać się namówić do pokojowego rozstrzygnięcia napięć.
[*] w razie nadjeżdżania pojazdów uprzywilejowanych na sygnale - natychmiast skierować peleton na pobocze/chodnik (a potem szybko powrócić na jezdnię).

Macie prawo:
[*] zwrócić grzecznie uwagę
[*] dać ostrzeżenie
[*] wykluczyć ze zgromadzenia
a jeśli nie pomoże
[*] zwrócić się o pomoc do policjantów.

Pamiętajcie, że organizator ma prawo (i obowiązek) wynikający z ustawy:
- „zażądać opuszczenia zgromadzenia przez osobę, która swoim zachowaniem narusza przepisy ustawy albo uniemożliwia lub usiłuje udaremnić zgromadzenie. W razie niepodporządkowania się żądaniu, przewodniczący może zwrócić się o pomoc do policji lub straży miejskiej.”
Andrzej
Nowy pomysł:

Wrzucam tu plakat do wydruku:
http://naprzelaj.republika.pl/galerie/2008/plakat_masa_2.pdf

Należy go wydrukować na kartce A4, następnie rozciąć na pół.
Ulotkę należy wręczać wszystkim napotkanym rowerzystom oraz wkładać w szprychy wszystkim parkującym rowerom.

(BHP: Nie należy pomylić kolejności i nie wkładać nic w szprychy jadącym rowerzystom!)

W ten sposób zaoszczędzimy trochę papieru a trafimy - jak to mawiają marketingowcy - w "target", czyli trafimy do tych, którzy najbardziej są zainteresowani.

(P.S. i BHP: Nie radzę władać tych ulotek kierowcom za wycieraczki - mogli by się rozzłościć i przygotować kontrmanifestację wink.gif )

Jak ktoś może parę sztuk wydrukować na jutro to fajnie by było jutro zacząć propagandę.
janek83423
/dzieki za przepisy dla sekcji barowej, licze, ze pomoga w kuracji / Prosze bardzo,jak sie okazuje pomoc niesiemy w roznej formie.Lelek zyczymy szybkiego powrotu do zdrowia i czekamy na sekcji.I zapamietaj jak pisala Pianca nie pije sie samemu grzanca,przeciez tak blisko siebie mieszkamy,ja,Ty i Pianka-a trio to trio czyli tercet.
lelek
Jesli ktos chcialby powiesic w swojej okolicy plakat formatu A3 i nie ma mozliwosci wydrukowania, sluze pomoca, prosze tylko o info na forum, ile szt. bedzie potrzebnych.

CYTAT (janek83423 @ 27.09.2008, 21:38)
I zapamietaj jak pisala Pianca nie pije sie samemu grzanca,przeciez tak blisko siebie mieszkamy,ja,Ty i Pianka-a trio to trio czyli tercet.
*

Janku, gdybym nie bywala na spotkaniach sekcji barowej, moglabym pomyslec, ze jestes jedynym mezczyzna w sekcji laugh.gif
Andrzej
A to już wiem, czyja to robopta... byłem dzisiaj w pewnej firmie w interesach, a tu na korytarzu taaaaki wielki plakat naszej masy. Teraz już wiem, kto ma taaaką dużą drukarkę. :-)

Udzielam wirtualnej pochwały. smile.gif

P.S. Po wizytacji sekcji b. muszę powiedzieć, że całkiem mi się podoba ta idea...
Andrzej
Osoby, które posiadają apteczki klubowe oraz osoby, które posiadają własne apteczki proszone są o zabranie ich na masę obowiązkowo!
Ponadto zainteresowanych uzupełnieniem stanu apteczki proszę do mnie, bo Robert zrobił zakupy i jest nowa woda utleniona, jakieś bandaże (koło pół km), plastry i prestoplastry. Najlepiej odebrac jeszcze przed masą.

P.S. Mam tez mapy z Dolnego Śląska, jeśli ktoś zamawiał...
Andrzej
Warszawska masa krytyczna, która odbyła się w ostatni piątek liczyła... 1153 uczestników... czy nasza będzie większa?

Źródło: WMK
waldi szuwarek
a,może zakupić takie kamizelki

http://www.bezpieczny.rowerzysta.com/index...id=82&Itemid=63
szkoda , że nie bedziemy jechac w takich kamizelkach
pozdrowionka dla wszystkichi SZUWAREK PA.

zamiast rowerzysta powinno być cyklista , bo to wyższa szkola jazdy i elita wsród posiadaczy rowerów, rowerzystą może być każdy , a cyklistą tylko ten dla którego bezpieczeństwo jest na pierwszym miejscu, o wyobraźni nie wspomnę bo to oczywiste , bez wyobraźni człowiek nie rózni się niczym od kamienia , mozna nie szanowac swojego życia , ale nie mamy prawa do narażania innych na jego utratę i to dotyczy wszystkich , kierowców samochodów,motocykli , rowerów i innych pojazdów.
pozdrowionka pa.

przepraszam zapomniałem o pieszych , oni też mają ogromny wpływ na bezpieczeństwo na drodze, w pozytywnym i negatywnym słowa tego znaczenia.
Andrzej
Odbyło się dzisiaj spotkanie (z inicjatywy Policji), na którym zostały omówione sprawy bezpieczeństwa i forma przejazdu masy. Dokonaliśmy drobnej korekty trasy:

Po okrążeniu ratusza pojedziemy Mleczną i Długą i Staromiejską. Na Armii Krajowej wjedziemy na światłach. Ominiemy w ten sposób niepotrzebny lewoskręt na światłach i szybciej pokonamy to skrzyżowanie. Będzie lżej brzeskim kierowcom jadącym Chrobrego i najważniejsze: bezpieczniej! Tu aktualna mapka przejazdu

Brzeska Komenda Policji obiecała nam obstawić przejazd na całej długości, więc można być spokojnym o bezpieczeństwo.

P.S. Z osobami, które zgłosiły się do służb porządkowych (lub chciałyby jeszcze się dołączyć do organizacji) chciałbym się jeszcze w miarę możliwości spotkać, albo dzisiaj, albo jutro w godzinach popołudniowych. Proszę dać znać, o której mam czekać... tu na PW
Andrzej
Ulotka do rozdawania kierowcom w czasie masy.

http://naprzelaj.republika.pl/galerie/2008/plakat_masa_3.pdf

Najlepiej wydrukować na A4 i rozciąć na pół.
Proszę rozdawać wszystkim chętnym kierowcom do ręki - nie wsadzać za wycieraczkę ani nie wrzucać do auta. Wręczamy, a głośniej trąbiących przepraszamy uśmiechem.

Ulotki powinni wziąć wszyscy naprzełajowcy i rozdawać ile wlezie, za wyjątkiem ekipy umundurowanej, która będzie miała co innego do roboty.
Andrzej
CYTAT (waldi szuwarek @ 30.09.2008, 21:37)
a,może  zakupić takie kamizelki 

http://www.bezpieczny.rowerzysta.com/index...id=82&Itemid=63
szkoda , że nie bedziemy jechac w takich kamizelkach
pozdrowionka dla wszystkichi SZUWAREK  PA.

Drogi Szuwarku!
My - komitet organizacyjny masy - będziemy właśnie w takich podobnych kamizelkach jechać, więc żałuj tylko że nie jesteś w komitecie. Ale jeśli tylko chcesz, to jest jeszcze jedno wolne miejsce (tzn. jedna kamizelka), więc możesz się zgłosić na odprawę.

Odprawa z herbatą, jutro w siedzibie klubu, tj. czwartek, godzina 19. Zapraszam służbę porządkową.

Wszystkich masowiczów-naprzełajowców wzywam do założenia jaskrawego ubrania, przypominam o obowiązkowych światłach czerwonym i białym oraz obowiązkowym dzwonku, ponadto kto ma niech założy kask - świećmy dobrym przykładem.
Jak ktoś by chciał mógłby też zabrać np. obie przyczepki - to jest okazja by trochę urozmaicić nasz peleton. No ale każdy już musi sam zdecydować jak się ubierze.
Andrzej
W I brzeskiej masie krytycznej przejechało na rowerach 66 osób.

Wszystkim, którzy wzięli udział i wszystkim, którzy brali udział w przygotowaniach: d z i ę k u j ę.

Tym co drukowali, Tym co kolportowali ulotki. Chłopakom na rowerach trialowych, za wręczanie ulotek na trasie. Zespołowi mundurowemu za pilnowanie ładu i porządku. Ekipie do liczenia czasu i rowerów. Pocztowi sztandarowemu. Filmowcom i fotoreporterom wiadomo za co. Przewodnikom - za megafon - wielkie dzięki.

Specjalne podziękowania dla brzeskich policjantów za przychylność i profesjonalne pokierowanie naszym tłumkiem.

Info prasowe:
NTO - pierwsze relacje były już po powrocie do domu z masy: NTO szybsza niż radio. :-) i TV -
relacja 1
relacja 2

Najszybsze było jednak forumbrzeg.pl, bo posty były już o godzinie 15:32 Fraco - znajomy z Audaxu, Shadow o 15:45, Yasiu - 16.25.

Michał Sz.
Galeria zdjęć NTO
Andrzej
NTO do artykułu z godziny 19 dodała videoclip - normalnie zrobione jak w telewizji.
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AI...IAT05/951510364

Natomiast o masie mówiło Radio Opole, dzisiaj w wiadomościach o godzinie 9:00 rano.
Andrzej
O masie dużo jest w nowej gazecie lokalnej pt. "Brzeska Powiatowa". Na pierwszej stronie zdjęcie i tytuł większy od tytułu gazety: "Oddajcie Brzeg rowerom!" i cała kolumna 20 o masie.
W tej gazecie także artykuł pielgrzymce Michała do Santiago, tez na całą kolumnę.

P.S.
Nowy numer "Gazety Brzeskiej" przemilczał wydarzenie, natomiast nie omieszkał przedstawić akcji "Dzień bez samochodu" prowadzonej przez Urząd Miasta w przedszkolach.

Analogicznie w internetowym wydaniu "Panoramy Powiatu Brzeskiego" w wydarzeniach znajdujemy urzędniczą akcję Dzień bez Samochodu, a notki o masie krytycznej nie udało mi się znaleźć. wink.gif
rybor
To może zapytajmy w.w. gazety o powód braku zainteresowania problemami bezpieczęństwa i ekologi w Brzegu?
lelek
a czy wiecie, ze Brzeg na poczatku tego roku otrzymal zaszczytny tytul -„Mecenas Polskiej Ekologii” panorama powiatu
faktycznie brak jest artykulow w tych gazetach nt masy, na razie tlumacze sobie, ze byc moze sklad tego wydania byl zamkniety, wiec czekam na nastepny nr
oby tylko nie bylo to bledne myslenie..
Andrzej
Jeszcze jedna prasówka.
Trzeba czytać 4 ostatnie akapity: http://www.brzeg.com.pl//content/view/1015/148/

Relacja jest umieszczona w portalu Brzeg.com.pl - opisuje ostatnią sesję Rady Miejskiej. Autorem jest radny B. Tyczyński. Nota bene jedyny radny dostępny internetowo, do którego wysłałem naszą petycję masową, której nie udało się złożyć w ratuszu.

Oto najistotniejszy fragment:
"Poruszyłem na sesji jeszcze jedną sprawę. Trafiła do mojej skrzynki elektronicznej petycja chyba nieco zabłąkana choć ze wszech miar słuszna. Dotyczyła dróg rowerowych w Brzegu, a właściwie ich braku i stanu tego co drogami się kiedyś nazwało. Pamiętam, jak przez mgłę, któregoś roku „Dzień bez samochodu” obchodzony był hucznie, bo z burmistrzem w roli głównej. Pamiętam zdjęcie na stronie Urzędu Miasta, we wszystkich gazetach: na pierwszym planie burmistrz Huczyński na rowerze, obchodzący „Dzień bez samochodu”. Pamiętam jeszcze, że z tej okazji w brzeskich parkach pojawiły się oznakowania tras rowerowych. Cóż, starym zwyczajem jest, że jak władza schodzi do ludzi to warunki stworzyć trzeba. Czy malowano trawę – nie pamiętam. Niemniej nie o tym chciałem.

W petycji wykazano szereg nieprawidłowości związanych z tymi drogami rowerowymi, które w Brzegu są: krawężniki, drogi donikąd czy likwidacja ścieżynki wzdłuż ul. Poprzecznej na rzecz parkingu, na którym obowiązuje zakaz zatrzymywania się. Kiedy parking powstawał zapytałem Burmistrza, czy wystąpił do starostwa o zmianę oznakowania drogi w tym miejscu. Stwierdził, że nie bo parking dopiero powstaje i jak powstanie to się zwróci. Przeszło mi przez myśl, że co jak Starosta się nie zgodzi? Czy to możliwe, aby gdzieś budować parking, na którym nie wolno zgodnie z przepisami się zatrzymać (o parkowaniu nie wspominając)? No ale, skoro może być radny, który nie głosuje…

Co do petycji to jeszcze jedna konkluzja mnie się nasunęła: cóż stało się z szumnymi obietnicami kandydatów na radnych obiecujących mieszkańcom po wyborach stały kontakt? A że będziemy blisko, a żeby żyło się lepiej, a co tam nie wymyślali. Sesje po godzinie 15, internetowe transmisje. Cuda w wafelku i z polewą. W efekcie poza szefem Rady Miasta, który przez Biuro Rady otrzymał petycję tylko ja dostałem ją pocztą elektroniczną. A przynajmniej nikt się do tego nie przyznał. Wydała mnie się na tyle ważna, że obiecałem zapoznać z jej treścią radnych co też zrobiłem. Bez odzewu, ale mam obiecane, że na piśmie odniesienie się do zawartych tam problemów burmistrz. Może znowu skusi się na rowerowy „Dzień bez samochodu”?
"
Andrzej
Czyżby powstawała sekcja masowa?

Nieśmiało się zawiązuje nowa sekcja w naszym klubie - masowa. I powoli widać liderów.
Dzisiaj z Mietkiem pod klatką schodową wypunktowaliśmy kilka pomysłów i spostrzeżeń nt. kolejnej masy.

• Termin II brzeskiej masy: piątek, 7 listopada. A następne organizujemy po przerwie zimowej od wiosny, w ostatni piątek miesiąca, zgodnie ze światowym zwyczajem.
  • Zbiórka i rozpoczęcie manifestacji o godzinie 15:30, ale start ustawiamy na 15:45, by każdy zdążył.
  • Miejsce zbiórki: pod Urzędem Miasta - bo to jest główny adresat naszych żali i petycji (choć nie koniecznie największy winny).
  • Wolontariusze spotykają się na mieście wcześniej, by od godziny 15 do 15:29 krążyć po mieście i zapraszać na masę wszystkich napotykanych rowerzystów.
  • Jak będziemy jechać, to zatrzymamy się pod kamerką internetową, na Długiej, by pomachać wszystkim nieobecnym.
  • Ostatnia masa pozwoliła pokazać się samorządowcom, niektórym radnym i mediom. Myślę, że tym razem powinniśmy pokazać się rowerzystom i pieszym.
    Dlatego powinniśmy pojeździć spacerkiem przez stare miasto zygzakiem i pokazać się ludziom.
  • Punktem kulminacyjnym proponuje zrobić krawężnik broniący dostępu i wjazdu z ulicy Piastowskiej na szlak rowerowy wytyczony w Parku Centralnym.
    (Zbiorowe zdjęcie z krawężnikiem)
  • Warto też oprotestować inny zakaz wjazdu broniący wjazdu na szlaki Parku Centralnego od strony ulicy Jana Pawła II.
    (zbiorowe zdjęcie z zakazem wjazdu)
  • Przydałoby się, by ustawić kilku fotoreporterów (naszych lub prasowych) w bardziej wyeksponowanych miejscach. Jednym z nich może być okno na Piastowskiej, najlepiej nad krawężnikiem, ale tez można wykorzystać inne okna, Lelek lub Jurek na pewno w jednym miejscu pomoże.

Inne pomysły mile widziane....
waldi szuwarek
chciałbym wyrazić swoje zadowolenie z przejazdu przez Brzeg , eskorty policji , tolerancji kierowców samochodów i wogóle organizacji przejazdu,bylo naprawde dopiete na ostatni guzik, a najwiecej cieszyło mnie widok cyklistów w kamizelkach odblaskowych. W tym momencie chciałbym przypomnieć ,tym którzy nie wiedzą, że to ja byłem pierwszy w Brzegu który zaczął jeździć w kamizelce odblaskowej na poczatku w pomarańczowej, później w seledynowej, bo te były drogie kosztowały około 50zł, początki były ciężkie podczas jazdy narażałem się na śmiechy , gwizdy , różnego rodzaju docinki , ale wytrwałem, bo byłem przekonany , że bobrze robię dbajac o swoje i innych bezpieczeństwo,zostałem nawet nazwany najlepiej widocznym w dzien i oświetlony w nocy , cyklistą w Brzegu , i tymbardziej cieszy mnie widok osób jadacych w kamizelkach , które były nie tylko obojetne , ale wręcz przeciwne temu by jeździć w tych kamizelkach,uważały to za obciachowe głupie i nie wnoszace nic , co do bezpieczeństwa na drodze , a jednak dzięki mojemu uporowi w Brzegi jeździ nas coraz więcej , naliczylem około 12 osób w tym dwóch na skuterkach i myslę , że bedzie nas coraz więcej, czego sobie , wszystkim cyklistom , jak i kierowcom ze względu na widocznaść nas z daleka , życzę. Marzy mi sie , żeby wszyscycyklisci jak i motocyklisci jeździli w kamizelkach odblaskowych bo , za cenę kamizelki tj. 6zł, która poprawia widocznosc osoby jadacej na jednosladzie , można uratowac swoje i inne życie.Poadrawiam wszystkichi życzę wiele radości z jazdy i bądźmy dumni z tego , że możemy jeździć na rowerkach bedąc widocznym na drodze , bo czasy są takie , że będzie coraz ,mniej miejsca nie tylko dla nas, ale i dla wszelkiego rodzaju pojazdów, a drogi na pewno nie zrobią sie szersze z dnia na dzień i nie wyrosna ścieżki rowerowe jak grzyby po deszczu.
Andrzej
c.d.

[LI] Po oficjalnym rozwiązaniu manifestacji (pod Nadleśnictwem) chętni jadą na wycieczkę rowerową przez Park Wolności na Lotnisko, by zaliczyć 15 km do klasyfikacji wycieczkowej. (O ile nie będzie padać.)
[LI] Pamiętajmy, że o tej godzinie będzie już ciemno! Każdy włącza światła zgodnie z kodeksem, ponadto ponoć efektownie wygląda taki tłum z migającymi katejkami! Nie bądźmy ciemni, bądźmy jaśniejsi niż warszawska masa wieczorna.
Andrzej
Nikt do tej pory nie zajrzał chyba na plakaty i nie raczył sprawdzić literówek... sad.gif

Tymczasem wysłałem dzisiaj oficjalne zgłoszenie następnej masy, więc klamka zapadała - jedziemy smile.gif

I jeszcze jedno echo pierwszej masy:
Radny Bartłomiej Tyczyński skierował interpelację do burmistrza w sprawie naszych petycji. Otrzymał odpowiedź, można poczytać na stronie radnego
http://www.tyczynski.pl/
a tu jest odpowiedź: http://www.sld.opole.pl/doc/rowerzysci.pdf

Zapewnienia padają... ale słowa słowami a czyny czynami. Pomalowano pasy ruchu na ulicy Starobrzeskiej, w okolicach skrzyżowania ze Słowackiego. Trzy pasy ruchu umożliwiają kierowcom na rozwijanie sporych prędkości i znacznie upłynniły ruch... można spokojnie tam pędzić. Tymczasem piesi mieszkańcy osiedla "przy basenie", nie mają jak bezpiecznie trafić na przystanek autobusowy. Na ulicy Starobrzeskiej położono nowy śliczny asfalt, ale nie wyznaczono ani jednej zebry. To są drogi gminne - winny jest Urząd Miasta i Starosta.

Słabszych użytkowników dróg kocha także dyrekcja dróg krajowych. Ludzie mieszkający na Starym Mieście już teraz mają kłopoty z przedostaniem się z Rynku w stronę zamku przez Jagiełły. Zdarzają się tam często wypadki. Póki co nieśmiertelne. Już nie długo będą śmiertelne. Zamiast poprawiać bezpieczeństwo na zebrach - najpierw zlikwidowano trzy zebry. Następnym etapem będzie malowanie trzeciego pasa - specjalnie do wyprzedzania. A piesi?
Przez Oławę biegnie szosa 94, także szeroka, ale tam zamiast 3 pasa - wybudowano wysepki - azyle dla pieszych, wykonano dwie inteligentne sygnalizację na przejściach, a na całej długości wymalowano pas separujący - tak by nie można było wyprzedzać. A na Jagiełły? Będzie autostrada!
HeniekW
Andrzeju na plakacie A3 jest:
"Start roewrami o start o 15:45" wystarczy
"Start rowerami o 15:45"
Pozdro rolleyes.gif
Andrzej
Ktoś napisał do mnie:

"MASA
Mam pytanie są jakieś plakaty dotyczące 2 masy jak coś to się zgłaszam na ochotnika żeby porozklejać na mieście info..."

Plakatów na mieście nie wolno rozklejać byle gdzie. Jeśli chodzi o słupy ogłoszeniowe, to fajnie by było, gdyby się ktoś znalazł chętny i postarał w BDK... kiedyś tam w dziele przyjmowania plakatów pracowała bardzo miła pani, która do pracy dojeżdżała też rowerem... Mógłby ktoś się postarać o jakiś duży rabat.
W innych przypadkach trzeba zdobyć pozwolenie właściciela ściany, okna itp. Tak pisze ku przestrodze, żeby nie było na nas.

Kserokracja
Wzorem mas z wielkich polskich miast, każdy może się przyczynić do rozreklamowania masy wg własnych możliwości. Wystarczy wydrukować ulotkę lub plakat, a potem rozdać swoim sąsiadom, kolegom w pracy lub rowerzystom na mieście.

A oto trzy rodzaje ogłoszeń:

Plakat, który można drukować w formacie A3 albo w formacie A4.
http://naprzelaj.republika.pl/galerie/2008/masa_plakata3.pdf

Ulotka A5, wersja dla tych, którzy mają drukarkę umożliwiającą drukowanie dwustronne, ewentualnie można wydrukować najpierw jedną stronę a potem drugą.
Po druku rozcinamy kartkę na pół i mamy dwie dwustronne ulotki A5.
http://naprzelaj.republika.pl/galerie/2008/masa_ulotkaa5.pdf

Ulotka A4, dla tych, którzy mogą drukować tylko jednostronnie. A także do wywieszenia na tablicy ogłoszeń. Treść ta sama co na ulotce A5.
http://naprzelaj.republika.pl/galerie/2008/masa_ulotkaa4.pdf

Ulotka A5 dla kierowców, do wręczania w czasie przejazdu:
drukować na papierze A4 a potem rozciąć na pół
http://naprzelaj.republika.pl/galerie/2008...akierowcya5.pdf
Andrzej
Wrzucam link do trasy przejazdu:
http://www.bikely.com/maps/bike-path/II-ma...tyczna-w-Brzegu

Wg Bikely trasa ma 4,8 km, wg mojego licznika: 4,88 km, przejechałem ze średnią V 19,9 km/h w czasie 21 min i 2 sek. smile.gif Max: 28 km/h. Wolniej się nie udało.
Andrzej
Fajnie by było, by Ci, którzy wydrukowali już ulotki dali tutaj znać, i ewentualnie się podzielili z innymi.

(2579)
Andrzej
Zapraszamy na
II masę krytyczną w Brzegu.

Zbiórka pod Urzędem Miasta, o godz. 15:30
7 listopada 2008.

user posted image

Informacje oficjalne o masach
Program II masy

Dyskusje o organizacji na tym forum.
lelek
CYTAT (Andrzej @ 3.11.2008, 12:20)
Fajnie by było, by Ci, którzy wydrukowali już ulotki dali tutaj znać, i ewentualnie się podzielili z innymi.
(2579)
*

jeszcze nie drukowalam, prosze o info na forum, bo moge wieksza ilosc przygotowac
janek83423
Oczywiscie zglaszam sie jak poprzednio na zamykanie kolumny,kamizelke juz mam!
Andrzej
Bianka także ma trochę wydrukowanych ulotek, można się do niej zgłosić i odebrać!
Andrzej
Czy ktoś będzie brał przyczepkę czy tylko ja się będę wygłupiał?

Członkowie sekcji masowej smile.gif
Dajcie znać, gdzie kto rozprowadził ulotki, bo warto mieć informację ile i gdzie trafiło...
Heniek
Dziękuję za ulotkę, była w mojej skrzynce pocztowej.
Michał Sz.
Młodzież, którą uczę poszła w Brzeg roznosząc ponad 200 ulotek po domach - tzn. po skrzynkach pocztowych.
Wszystko w okolicach swoich domostw - nie wiem niestety, gdzie oni mieszkają.
Wiem jedno, że jeden uczeń lub uczennica mieszka w pobliżu prezesa. Jaki ten Brzeg mały.
Andrzej
Przy okazji zaproszenia na forumbrzeg.pl , wrzuciłem także ankietę z infantylnymi pytaniami, czy nt. potrzeby budowy ścieżek rowerowych. Jest w dziale aktualności.
http://www.forumbrzeg.pl/ppadd/viewtopic.php?t=13381
janek83423
Dajcie znać, gdzie kto rozprowadził ulotki,

Boh.Monte Cassino3-27,
Armii Krajowej 34
tabl.ogloszen przy ogrodkach dzialkowych"międzytorze"
OLawski sklep na Ofiar Katynia-mało jest sklepow z tak porządnym stojakiem rowerowym
Centrum rehabilitacji na ul.Kamiennej
portiernia Agrometu
Andrzej
Ja wczoraj "zaśmieciłem" skrzynki w różowym wieżowcu i wszystkie koszyki rowerowe parkujące na Westerplatte... i zabrakło mi ulotek.

Mam pytanko: kto się do mnie zgłosi na ochotnika o godzinie 15:00 w celu akcji rozdawania zaproszeń pieszym i rowerzystom na starym mieście. Czekałbym pod ratuszem.
Michał Sz.
Pierwsza wzmianka w mediach z godziny 16:00.
NTO - wydanie elektroniczne
robert_o4
Relacj foto z II Masy Krytycznej II Masa Krytyczna w Brzegu
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
jurtazgora obrabiarki do drewna tłumaczenia symultaniczne elementy do produkcji oświetlenia Darmowe licea Gdańsk