Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Targi rowerowe - BIKE 2003
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Na każdy temat
Roman Żyła
Czy ktoś był na targach rowerowych BIKE 2003 na MTK Katowice?

Co o nich sądzicie?

Targi odbyły się w dniach 7-9.11.2003, ceny biletów: normalny 10 zł, szkolny 3 zł, rodzinny 15zł. Wystawców było może z 25 firm w sumie w pawilonie nr 1, który to wypełniony był może w 1/6 stoiskami.

Krótko moje spostrzeżenia:

- termin tergów jest nietrafiony, najlepiej byłoby zorganizować je na początku roku przed sezonem tj. luty-kwiecień

- targi te są coraz gorsze jakościowo

- mało jest wystawców i jak tak dalej pójdzie to będą chyba zlikwidowane

- obsługa targów jest niedoinformowana

- ceny wręcz nieprzyzwoite do wartości (normalne cenu sklepowe)

- bilety wstępów na targi zbyt drogie
Mirek
makabra... juz w zeszlym roku bylo tragicznie, na ocene tegorocznych targow brak slow... nie wiem dlaczego wszyscy najwieksi na tym rynku totalnie olali te targi...

przy okazji: wczesniej targi odbywaly sie zawsze w styczniu/lutym, dopiero od zeszlego roku przeniesiono je na listopad...
Tigris
Targi rowerowe są dla handlowców, a nie dla klientów - dlatego taki termin.

Największe targi rowerowe na świecie odbyły się w tym roku już na koniec sierpnia (Friedrichshafen - Niemcy) i w połowie września (Kolonia - Niemcy).

Gdy byłem 10 lat temu na największych targach rowerowych na świecie - IFMA w Kolonii, to na przejście wszystkich hal i stoisk zabrakło mi dnia. W tym roku na przejście wszystkich stoisk wystarczyły 4 godziny.

Bike Boom już zdecydowanie minął.

Conajmniej już na "zachodzie". Przede wszystkim też w produkcji i w handlu.

Na rynku pozostały tylko solidne firmy, dlatego sytuacja na rynku i na będących jego odzwierciedleniem targach jest klarowna.

Jeżeli chodzi o ceny, to jest to nieporozumienie. Targi nie służą sprzedaży rowerów i sprzętu. Na IFMA nie kupisz teoretycznie nic. Ceny są "tajne" i często są punktem przetargu między producentem, czy dystrybutorem, a handlowcem. Cena biletu wstępu na IFMA w koloni wynosiła 8 Euro/dzień dla publiczności (tylko sobota i niedziela) oraz 12 Euro/dzień dla handlowców (środa-piątek).
Roman Żyła
Z tego co słyszałem to w tym samym terminie odbywały się takie same targi w Bydgoszczy, więc może tam pojechało większość wystawców.

Już w latach poprzednich wielu wystawców narzekało na ceny stoisk podczas targów twierdzac, że są za wysokie(koszt noclegu w hotelu był tańszy od stoiska).

BIKE BOOM jeszcze nie minął ciągle notuje się wzrosty sprzedaży rowerów w Polsce i niestety cen tychże rowerów.

Jak na razie w formule targów jest obecna nadal sprzedaż produktów po cenie producenta lub hurtowej (tak było przez wiele lat na targach w MTK Katowice) - dotyczy to wszelkich targów.
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
środki czystości muzyka z prawa agaty odc 12 heroes of might and magic 3 peb komponenty do produkcji lamp studium kosmetyczne gdańsk