Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodeks drogowy
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Na każdy temat
Anonymous
mam zapytanie czy rowerzyści od 1 pazdziernika są zobowiazani do jazdy w ciagu dnia przy zapalonych światłach z przodu i tyłu. :idea:
Piotr Rościszewski
W Ustawie "Prawo o ruchu drogowym" światła wymagane są w każdym pojeździe, a na początku ustawy rower jest zdefiniowany jako pojazd poruszany siłą mięśni osobyjadącej tym pojazdem.

Z drugiej strony widoczność świateł roweru w dzień jest czystą abstrakcją. Nie sądzę, żeby ktoś wymagał włączenia w dzień świateł przez rowerzystę, bo i tak ich nikt nie wypatrzy.
Mirek
nie. patrz artykuł w październikowym Magazynie Rowerowym.
Andrzej
Oj Piotrze, chyba się mylisz. Obowiązek używania świateł mijania lub dziennych w dzień w zimie dotyczy pojazdów, które są w takie światła wyposażone. Patrz artykuł 51, ustęp 1. A nasze rowery nie są w takie światła wyposażone.

Jednocześnie trzeba używać świateł (takie w jakie rower jest wyposażony) po zmroku i w tunelach.

A więc w dzień na światłach rowery nie muszą jeździć. Tak to wynika z owego artykułu.

P.S.

(No chyba, że ktoś ma rower wyposażony w światło mijania lub w światło do jazdy dzienne... wtedy musi :-)))))

Inny artykuł mówi że trzeba też światła włączać w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, ale to już nie na temat.
Piotr Rościszewski
Nie mylę się.

Przeczytaj:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

z dnia 1 kwietnia 1999 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Rozdział 4

Rower, motorower, wózek inwalidzki i pojazd zaprzęgowy

§ 52. 1. Rower powinien być wyposażony:

1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej,

2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające,

3) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec,

4) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku.

A więc światła są obowiązkowym wyposażeniem roweru! Ich brak nie tłumaczy rowerzysty, że producent nie zamontował. Można jeździć po podwórku bez świateł, a na drodze należy je mieć i tyle.

Nasze szczęście, że policjanci tego nie przyuważyli i się nie czepiają.
Andrzej
No tak, ale to co zacytowałeś to obowiązkowe wyposażenie roweru. Nic z tego cytatu nie wskazuje, że trzeba je używać w dzień.

Artykuł z PoRD nakazuje w dzień włączać światła mijania lub światła do jazdy dziennej. Ten sam artykuł stwierdza, że obowiązek ten nie dotyczy pojazdów, które nie są wyposażone w takie światła. No chyba jest to zapis dość logiczny.

A rozporządzenie, które cytujesz nie nakazuje wyposażenia roweru w światła mijania ani w światła do jazdy dziennej. W ten sposób zwalnia nas z włączania świateł w dzień.
mw158979
CYTAT (Andrzej @ 19.10.2003, 13:09)
Ten sam artykuł stwierdza, że obowiązek ten nie dotyczy pojazdów, które nie są wyposażone w takie światła.
*

Przepraszam za kotlecika, ale akurat jestem na biezaco:

6. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się do kierujących pojazdami, które nie są wyposażone w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1 i 3 zamiast tych świateł należy używać świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdów.
waldi szuwarek
A ja uważam ,że w dzień rowerzysta powinien jeździć w kamizelce odblaskowej koloru , są w dwóch kolorach , w takiej kamizelce jest widoczny w dzień co najmniej z odległosci 500m ,a światła są do jazdy w nocy lub w warunkach zmniejszonej przejżystości powietrza i to tyle na temat świateł i widoczności rowerzysty bo to jest przecierz bezpieczeństwo nasze i innych
pozdrowienia dla wszystkich
adida70
To nie ważne czy jest obowiązek używania świateł czy innych akcesori świetlnych .....
chcesz byc widoczny na drodze tym bardziej na rowerze miej wszystko na siebie co ma odblask to ci zapewni 90% bespieczenstwo a 10% to co nie widzą nic na drodze ale musicie pamiętac jedno jeżeli ty sobie tego nie zapewnisz to ci tego żodyn nie zapewni......I musisz byc widoczny w dzień i w nocy
biggrin.gif biggrin.gif : POMYKAM SOBIE NA ROWERKU I MAM WIATR WE WŁOSACH PUKI NIE JESTEM ŁYSY biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
HolyguN
Propo kodeksu,
Ostatnio zaczolem jezdzic wieczorami a wlasciwie noca. Co musze zrobic aby policjanci nie mogli mi zarzucic ze lamie prawo.

Licze na wasza pomoc, za wszystkie odpowiedzi dziekuje.

Pozdrawiam Grzesiek
Andrzej
Co masz zrobić? Przeczytać post Piotra sprzed dwóch lat i wyposażyć rower zgodnie z zacytowanym rozporządzeniem. Dodatkowo jeszcze musisz włączyć te światła, samo posiadanie nie wystarcza. :-)

HolyguN
Juz go widzialem (i sie zastosowalem), lecz bardziej mnie ciekawi kwestia z kamizelkami odblakowymi. Widze wiele osob w nich jezdzi, ale nie wiem czy jeste to obowiazkowe czy nie ?

Pozdrawiam Grzesiek
Andrzej
Wiele kierowców fiatów 126p jeździ w kapeluszach. Czy jest to obowiązek czy nie?

P.S. Ja też ostatnio codziennie jeżdzę po ciemku i jeżdżę w kamizelce.
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
stomatolog studium policealne gdańsk ta jedyna memy części do lamp kwad