Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odznaka - :"Zamki w Polsce"
Forum Turystów Kolarzy > Turystyka rowerowa > Krajoznawstwo
Piotr Wójcik
W regulaminie w:

"§ 4:

Obiekty wpisuje się i potwierdza w "Książeczce wycieczek kolarskich". Jeżeli zamek stanowi obiekt muzealny, potwierdzenie powinno być dokonane w zamku, w pozostałych przypadkach w miejscowości, w której zamek się znajduje."

jest napisane iż treba piecżatki zbierać w Książeczce wycieczek kolarskich - czy są dopuszczalne inne formy np. w notesie??
Piotr Rościszewski
Jeżeli ktoś przerobi notes na książeczkę wycieczek kolarskich, to tak. Nikt nie napisał, że książeczka ma być oryginalnym drukiem.
Anonymous
Warunkiem jest zaopatrzenie notesu w odpowiednie rubryczki, adekwatne do tych z oryginalnej książeczki. I oczywiście trzeba się wstrzymać z inną twórczością typu spis zakupów dla mamusi, wierszyk dla dziewoi (chyba że o treści nawiązującej do turystyki rowerowej) itp.
Anonymous
Skoro regulamin odznaki wyraźnie stwierdza, że potwierdzenia należy gromadzić w książeczce wycieczek kolarskich, należy tego przestrzegać. Owszem referent weryfikujący odznakę może przymknąć oko na fakt, że potwierdzenia zbierane są w innego rodzaju dokumencie, np. w notesiku, ale tak nie powinno być. Książeczka nie jest zbyt droga, a stosowanie różnych notsów, albumów itp. form wywołuje wiele zbytecznych emocji. Przynam się, że parokrotnie zdarzyło się mi weryfikowac i przyznać odznakę, do której potwierdzenia zbierano w innej formie niz książeczka wycieczek, ale za każdym razem delikatnie dawałem wyraz swego niezadowolenia okazicielowi książeczki.
Andrzej
...Skoro regulamin odznaki wyraźnie stwierdza, że potwierdzenia należy gromadzić w książeczce wycieczek kolarskich, należy tego przestrzegać.  [...]  Przynam się, że parokrotnie zdarzyło się mi weryfikowac i przyznać odznakę, do której potwierdzenia zbierano w innej formie niz książeczka wycieczek.

Taka interpretacja jest nieco niekonsekwentna. Skoro regulamin nie pozwala na odstępstwa, to dlaczego Pan robi wyjątki i weryfikuje albumy? A jesli regulamin nie precyzuje formy książeczki to czemu Panu zwraca uwagę tym osobom?

Chyba tu brak sprawiedliwości ;-))))

Sam nie popieram albumów i innych pomysłów, ale co złego jest w notesie, zwłaszcza jak ktoś sobie porobi w nim kratki? Oficjalna "Książeczka" ma i tak inne rubryki niż są potrzebne do odznaki zamków, więc czemu nie tolerować notesów i inych nieoficjalnych książeczek, które mogą być o wiele praktyczniejsze w użyciu. Jakoś weryfikatorom KOP nie przeszkadzają specjalne książeczki KOP.

Robię z tego problem, gdyż w niektórych regionach kraju zdobycie "Książeczki" jest niemożliwe (patrz: dyskusja na forum PTTK), w innych oddziałach sprzedają tandentne i drogie książeczki produkowane przez "Mazowsze", jednym słowem nie każdy ma dostęp do książeczek, a przystosowanie notesu jest łatwe i tanie (choć trochę pracochłonne).

To moja prywatna opinia.
nike-team
nie chce być wredny, ale taka ksiązeczka kosztuje 3zł i można ją kupić w każdym PTTK-u np. w Twoim mieście i nie kręcić z jakimś notesikai... Sam jeżdże po Zamkach i nie mam problemów z Książeczką Wycieczek Kolarskich.

Pozdrawiam

NikeTeam
Andrzej
Wredni to są Ci, którzy robią turystom sztuczne kłopoty w zbieraniu i weryfikacji odznak.

A co do stwierdzenia nike-teamu, iż :

"taka ksiązeczka kosztuje 3zł i można ją kupić w każdym PTTK-u np. w Twoim mieście" - to totalna nieprawda!

Po pierwsze bzdurą jest stwierdzenie, że w każdym biurze PTTK są książeczki. Po drugie nieprawdą jest, że wszędzie są za 3 zł. A jeśli chodzi o moje miasto, to nie tylko nie ma gdzie kupić książeczek, ale i biura PTTK nie ma. Więc proszę nie wciskać innym kitu. :cry:

Andrzej
Oso
Witam.

Zaczynam dopiero zabawę ze zdobywaniem odznak i mam pytanie: czy zbierając punkty na KOT i odznakę "szklakami zamków w Polsce" muszę prowadzić dwie oddzielne książeczki czy wystarczy jedna?
jaguar
witam ja ci radzę abyś sobie prowadził do wszytkego osobne książeczki bo nigdy nie wiadomo na jakiego weryfikującego trafisz a tak masz spokój osobna ksiżeczka i wysyłasz do weryfikacji
socrates
Dodam jeszcze to , ze można weryfikowac zamki na zdjeciach , nawet na CD smile.gif
Oso
Dzięki za odpowiedz. Myślę, że będe prowadził oddzielne książeczki. Zdjęcia też będe robił bo to fajna pamiatka smile.gif

Mam jeszcze jedno pytanko: czy w książeczce przeznaczonej na zamki muszę wpisywać trasę i potwierdzać jej przebieg pieczątkami np z początku i końca trasy?
4ever
Nie trzeba potwierdzać trasy, a tylko sam obiekt (jeżeli jeszcze taki istnieje). W przeciwnym wypadku potwierdzamy tylko pieczątką miejscowości. W książeczce wpisujemy miejscowość i nazwę obiektu oraz datę zwiedzania. Zamki obowiązkowe opisujemy kolorem czerwonym. Na marginesie przypominam, że liczą się tylko zamki zamieszczone w wykazie załączonym do regulaminu.
To jest "lo-fi" (bez grafiki) wersja naszego forum. Aby przejść do pełnej wersji kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
wpisy kwad apostata.lubin.pl wpisy stomatolog