Morsy, Pogaduchy morsów i foczek
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Morsy, Pogaduchy morsów i foczek
| Bianka |
16.02.2010, 11:29
|
|
Wieczna papla ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 459 Ostrzeżenie: (0%)
|
W dniach 12- 14 luty odbył się w Mielnie VII Międzynarodowy Zlot Morsów. Ustanowiono rekord Guinnessa, do zimnego Bałtyku weszło ok. 1500 osób.
Dotychczasowy rekord należał do Amerykanów. 1 stycznia 2009r. w Nowym Yorku zanurzyło się 579 osób. Tylko.... Mieliśmy jechać. W tym roku nie wyszło, ale za rok też chyba będzie kolejny zlot?! To jest link do obejrzenia jednego z wielu filmów ze zlotu" Misiów Polarnych" http://www.youtube.com/watch?v=Vz1om8qzry0 |
| Solitario |
20.02.2010, 09:46
|
|
Nowy ![]() Postów: 8 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć.
Trzeba wpisywać się na listę? Jak tak to zapiszcie proszę dwie osoby – mnie i Emilkę. Mam miejsce w aucie dla kolejnych trzech osób. Będzie trochę ciasno, ale jakoś się dokołatamy te 20 km. Zainteresowany? Dzwoń już teraz. Rezerwacja miejsc pod nr tel. 793 04 08 26. Cena biletu: jeden cukierek „Opolanka” z brzeskiej Odry/os. Hi hi hi A tak poważnie… Jadę autem i trzy osoby mogę zabrać ze sobą nawet spod domu z odwiezieniem pod dom oczywiście. Pozdrawiam Sławek |
| Andrzej |
20.02.2010, 14:55
|
![]() Gada, gada i gada... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1,440 Skąd: Brzeg nad Potokiem Kościelnym |
CYTAT (krzysztof @ 11.02.2010, 21:13) Być może Krzysztof żartuje, a być może jest bardzo blisko prawdy? Po szkocku Loch znaczy ni mniej ni więcej tylko jezioro. Jak połączyć szkockie, niemieckie, czy też śląskie dialekty, to z pewnością Loch to właśnie głębokie jezioro. A co do bab... W latach 20. ubiegłego wieku pewien nauczyciel spisał miejscowe legendy. Jest wśród nich legenda o babach, które żyły w sąsiednim "Murawitzsee" koło Kościerzyc. Dziś jest tam ośrodek wypoczynkowy, ale przed wojną było tak samo dzikie starorzecze Odry, jak nasz Babi Loch. Otóż owe baby to były bardzo złośliwe stworzenia. Mierzyły około metra i lubiły wyrządzać ludziom wiele szkód. Porywały małe dzieci, podrzucały swoje, wciągały chłopów w otchłań jeziorek. |
| Solitario |
21.02.2010, 21:20
|
|
|
Witam
Noooo... Pogoda dzisiaj dopisała. Podobno trochę ponad 6 st/c było. Kilka nowych osób kąpało się. Pięknie, pięknie... Komora kriogeniczna przy ul.Kamiennej to chyba na siebie nie zarobi :-) A jak tak dalej pójdzie to Brzescy lekarze też to odczują na pkt z NFZtu - :-) Filmik z kąpieli (prawie) wszystkich wyszedł zajefajny. Nie wiem czy go zamieścić na youtube.pl bo nie jestem pewien czy wszyscy sobie tego życzą. W niedzielę przyniosę płytę z nagraniem. Jakość bdb i wszystkich ślicznie widać :-) W niedziele, 28 lutego o g.10.00, zebranie pod ratuszem i wspólny wyjazd do Lewina. Jak już pisałem wcześniej trzy osoby zabiorę. Dwie się zgłosiły to będę miał jeszcze jedno miejsce wolne... …będzie wesoło i owocowo :-) |
| Bianka |
22.02.2010, 15:58
|
|
|
Po rozmowach na " wysokim szczeblu"
Zbiórka pod brzeskim ratuszem o 10-tej!!! W Lewinie wszystko będzie przygotowane. Przerębel, ognisko, telewizja, autografy.... Proszę zabrać kiełbaski i dobry humor. Jedziemy autami. Jeszcze jedno wolne miejsce w aucie ma Sławek, Zdzichu ma dwa, my też możemy jeszcze zabrać dwie osoby. |
| Solitario |
22.02.2010, 22:34
|
|
|
Witam
Wczoraj po południu ponownie pojechałem na Babi… Samotnie, próbowałem przepłynąć, ale po 16.30 już zbyt ciemno (szarówka) było. Powierzgałem kipuśkami w wodzie i na tym się skończyło. Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy. Cóż… Oto filmik z wczoraj, z rana: http://www.youtube.com/watch?v=q4X8kAhZpYg I z popołudnia: http://www.youtube.com/watch?v=GpX3Rr8b3rw Za to po pluskaniu miałem okazję wdać się w dość „interesującą” rozmowę z jakimiś ludźmi co w „naszym” miejscu ognisko sobie zrobili. Pili, śmiecili i mnie wku… Grzecznie ich poprosiłem by posprzątali po sobie. Pewnie byłoby na nas, że my syf zostawiamy. Ale dzisiaj już nic nie było tak więc pogawędka przyniosła skutek. Nawet kijki na kiełbaski odłożyli na miejsce. Proszę jaka kultura. No dzisiaj miałem dzisiaj okazję znowu popływać na Babim. Pod lodem oczywiście. A to filmik: http://www.youtube.com/watch?v=A341qZBI8fI Co ciekawe, widzami byli panowie (de facto koledzy) ze Straży Leśnej. Szukali kłusowników i rabusiów drzewa z pobliskiego zagajnika. Taa daa… Pomogli w zatopieniu kry, którą wyłuskałem z lodu. A było co zatapiać – samemu byłoby dość ciężko. I tu dla nich podziękowania. Zrobienie przerębla (powiększanie) zajęło mi prawie godzinę. Nową siekierą. Uff… Ale wracając do „widzów”… Pooglądali pluskanie, pogadaliśmy sobie, obfotografowali mnie jak „dziwoląga” czy potwora Loch Ness i odjechali. Namawiałem ich by weszli ale… …nie chcieli. Może następnym razem. PS. Krzyśka „Miśka” brakowało. Dobre filmy kręci. A i kiełbaski nie pojadłem. pozdrawiam wszystkich |
| lelek |
23.02.2010, 00:05
|
|
Stały bywalec ![]() ![]() ![]() Postów: 189 Ostrzeżenie: (0%)
|
CYTAT (Solitario @ 22.02.2010, 21:34) No dzisiaj miałem dzisiaj okazję znowu popływać na Babim. Pod lodem oczywiście. A to filmik: http://www.youtube.com/watch?v=A341qZBI8fI patrze, patrze i nie dowierzam...Czuje sie jak na projekcji programu 'Mam talent' i moge napisac tylko taki komentarz - 'niewiarygodnie zjawiskowe' Wielkie brawa dla Tego Pana! Jednoczesnie udzielam klubowej pochwaly dla wszystkich Foczek i Morsow, jestescie wspaniali i tak trzymac -------------------- Jeďż˝li odpoczywaďż˝, to tylko aktywnie!
|
| Jamps |
24.02.2010, 19:21
|
|
Dyskutant ![]() ![]() Postów: 36 Ostrzeżenie: (0%)
|
wow!
przy okazji sobie policzyłem, że Solitario był pod wodą 15 sekund nie znałem cię z tej strony |
| janek83423 |
24.02.2010, 19:46
|
![]() Wieczna papla ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 396 Skąd: Brzeg Ostrzeżenie: (0%)
|
CHYLĘ CZOŁA!!! widzialem przymiarki,jestem pod wrazeniem!
|
| janek83423 |
27.02.2010, 12:22
|
![]() Wieczna papla ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 396 Skąd: Brzeg Ostrzeżenie: (0%)
|
Ty w sobotę, ty w sobotę znów nie możesz
Bo na lekcje ganiasz Ale za to niedziela, Ale za to niedziela, Niedziela będzie dla nas Sekcja Barowa |
| Bianka |
1.03.2010, 13:32
|
|
|
W niedzielę 7 marca oficjalne zakończenie sezonu zimowych kąpieli. Będzie kociołek
Wyjazd o 10-tej spod ratusza. |
| Solitario |
1.03.2010, 21:14
|
|
|
Dziękuję.
|
| lelek |
3.03.2010, 19:57
|
|
Stały bywalec ![]() ![]() ![]() Postów: 189 Ostrzeżenie: (0%)
|
W najbliższą niedzielę 7 marca bedzie oficjalne zakończenie sezonu zimowych kąpieli.
Wyjazd o 10-tej sprzed ratusza brzeskiego. Zapraszamy wszystkich dotychczasowych i przyszłych miłośników zimnej wody, brrr -------------------- Jeďż˝li odpoczywaďż˝, to tylko aktywnie!
|
| Solitario |
5.03.2010, 07:48
|
|
|
W sumie to już pytałem Beatę, ale wrzucę to pytanie na forum. Kolega z gazety wczoraj mnie zaczepił i wypytywał o morsowanie. Chce coś o nas napisać. Najpierw zaproponował, żeby wysłać mu jakieś zdjęcie i kilka słów; "dlaczego, po co, kiedy itp...". Natomast tak się zastanawiam czy by go nie zaprosić. Nie do mnie decyzja należy... Dajcie znać jak chcecie "rozgłosu" tylko proszę smsem bo do niedzieli to chyba nie bedę na forum, a jeśli reflektujecie to trzebaby było dać mu znać wcześniej. Pozdrawiam.
|
| Andrzej |
5.03.2010, 18:53
|
![]() Gada, gada i gada... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1,440 Skąd: Brzeg nad Potokiem Kościelnym |
A z jakiej gazety? Z Newsweeka?
Prawie wszystkie nasze imprezy są otwarte. A w każdym razie wszystkie , o których piszemy na forum. Każdy reporter czy dziennikarz może przyjść bez specjalnego zaproszenia. Tak samo jak nowe morsy. Przyjeżdżają, przyglądają się i sami decydują czy powrócić Nie trzeba nikogo pytać. Kiedyś na Rynek nawet przyjechała telewizja bez zapowiedzi i zabrała się na wycieczkę. Więc zapraszaj bez wahania. |
| Witek |
21.03.2010, 09:55
|
|
Nowy ![]() Postów: 26 Ostrzeżenie: (0%)
|
Może późno ale... dziś palimy Marzannę godz.12 na Babim Lochu. Oczywiście ognicho z kiełbaskami i ewentualna kąpiel wchodzi w grę. Zapraszam pozdrawiam!
|
| krzysztof |
21.03.2010, 18:55
|
|
Nowy ![]() Postów: 9 Ostrzeżenie: (0%)
|
Smutno trochę , po lodzie i przeręblach na Babim Lochu nie ma sladu ,choć dziś mozna było sobie normalnie popływać , to łezka się w oku kręci .
|
| justek |
22.03.2010, 11:08
|
|
Nowy ![]() Postów: 1 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, z pewnym żalem przeczytałam o wczorajszym spotkaniu nad wodą. Bardzo brakuje mi tych niedzielnych wypadów na Babi Loch. Sławka nie było wprawdzie (On w tym czasie penetrował wody Jeziora Żywieckiego
Pozdowienia dla całej Sekcji Morsów Justyna Marek |
![]() ![]() ![]() |
| Mapa tematów forum | Wersja Lo-Fi | Obecna data i czas: 4.09.10 - 04:23 |