IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Kurs znakarzy szlaków rowerowych

Piotr Rościszewski
post 16.05.2003, 21:02
Post #1

Stały bywalec

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W ramach 43 Ogólnopolskiego Zlot Przodowników Turystyki Kolarskiej planowany jest kurs znakarzy szlaków i tras rowerowych. Początek (pierwszy wykład) już w sobotę 14 czerwca o 9.00. Niektóre wykłady będą odbywać się razem z wykładami kursu przodowników turystyki kolarskiej. W ramach części praktycznej kursu zamierzamy pokazać dobrze oznakowane szlaki w dolinie Małej Panwi.
Jako jeden z wykładowców będę miał okazję podzielić się moimi doświadczeniami w zakresie projektowania i wykonawstwa szlaków i tras rowerowych z elementami dróg dla rowerów.
Program kursu z rozkładem godzinowym podam w najbliższym czasie.
Zapraszam
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Mirek
post 17.05.2003, 12:12
Post #2

Wieczna papla

Czy to nie jest zbyt "dziwny" termin? Mam na myśli 14 czerwca w sobotę o godzinie 9:00? O tej godzinie to np. tyska ekipa będzie sie zbierała na wyjazd do Gliwic, a oficjalny program na ten dzień przewiduje:

"Przyjmowanie i zakwaterowanie uczestników Zlotu od godz. 10:00"

To o 9:00 jest wykład a od 10:00 przyjmowanie uczestników? Dziwne.
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 17.05.2003, 14:33
Post #3

Stały bywalec

-----

Jeżeli tak jest faktycznie, to chyba rozpoczniemy o 11.00, bo wcześniej wykładowca musiałby mówić do przyslowiowej ściany. Miałem te same zastrzeżenia, ale powiedziano mi, że większość przyjeżdża w piątek, co widocznie nie jest jednak tak powszechne.
+Quote Post
Andrzej
post 17.05.2003, 15:07
Post #4

Gada, gada i gada...

Jesli można doradzić (o ile jest komu) to proponowałbym zasięgnąć informacji u Jutrzenki, mają najlepszą wiedzę na temat: ile osób kiedy lubi przyjeżdżać. Wszak jakiś czas temu w tym samym miejscu robili taki sam zlot.

Ale o ile otwarcie będzie o 19.00 to raczej można przypuszczać, że cała Polska będzie chciała zdążyć na otwarcie i robienie programu przed otwarciem może trochę sprawiać kłopotu.
Jeśli otwarcia nastepowały o 12 w niedzielę, co było częstą praktyką na zlotach, to faktycznie możnabyło się spodziewać większości uczestników w przeddzień.
Ale najlepiej to zajrzeć w statystyki a nie gdybać.
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 17.05.2003, 19:51
Post #5

Stały bywalec

-----

Kurs ma określony program i żeby go zrealizować, trzeba na to poświęcić odpowiednią ilość czasu. Jeżeli ktoś chce coś się nauczyć, to powinien przyjechać jak najwcześniej. Jeżeli kurs zacznie się późno, to zamiast jeżdzić na wycieczki, trzeba będzie cały czas siedzieć na wykładach, a tego chyba nikt nie chce.
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 18.05.2003, 16:12
Post #6

Stały bywalec

-----

Proponuję rozkład zajęć na kursie znakarskim według poniższego zestawienia.
Dzień Godz. Tematyka zajęć
14.06. 11.00 Rola i funkcja szlaków, m.in. cele znakowania szlaków, historia szlaków i sieci szlaków
Przepisy dotyczące szlaków turystycznych
Dokumentacja szlaków w PTTK
Pierwsza pomoc przy pracach znakarskich
15.06. 9.00 Instrukcja znakarska PTTK
Projektowanie szlaków, m.in.. planowanie wstępne, inwentaryzacja w terenie, ustalenie rodzaju oznakowania, projekt organizacji ruchu drogowego, projekty drogowskazów, tablic, naprawy dróg i obiekty małej architektury, przedmiary i kosztorysy
Znakowanie szlaków, m.in. organizacja zespołu znakarskiego, prace malarskie, ustawianie znaków drogowych, drogowskazów i tablic.
Materiały znakarskie, w tym materiały i sprzęt do malowania znaków i wykonywania szlaków przy użyciu tabliczek
Prawo o ruchu drogowym w nawiązaniu do prac znakarskich
Ochrona przyrody, w tym zadania PTTK i oddziaływanie ruchu turystycznego na obszary chronione
16.06. 9.00 Ćwiczenia z projektowania szlaków
Malowanie szlaku w terenie
17.06. 9.00 Konserwacja sieci szlaków znakowanych tabliczkami
Geografia turystyki
18.06. 9.00 Konserwacja szlaków, zasady opieki nad szlakami, korekty szlaków lub ich likwidacja
Finansowanie prac znakarskich
Rozliczanie i odbiór prac znakarskich
20.06 Egzamin
+Quote Post
Roman Żyła
post 20.05.2003, 07:49
Post #7

Stały bywalec

-----

Mam taką obiekcję czy kurs 5 dniowy i 6 egzamin na znakarza nie jest czasem zbyt długi? :?: Co z tymi osobami które chciałyby poznać Ziemię Gliwicką, jeśli będą na kursie muszą zrezygnować po części z wycieczek.
:cry: Lepiej by było zrobić coś krótkiego np. 2 dniowego wykłady i egzamin - szybko i uczestnicy mają czas na zwiedzanie, a tracą tylko 2 dni nie 6. :idea:
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 20.05.2003, 08:13
Post #8

Stały bywalec

-----

Kandydat na znakarza niestety musi się zdecydować, czy chce by znakarzem. Taki program ustaliła KTKol ZG i organizator kursu ma obowiązek go zrealizować. Zresztą w programie kursu są 2 wycieczki połączone z nauką znakowania. Przy okazji będzie można też poznać okolicę. W poniedziałek jest wyjazd do Rachowic, gdzie jest drewniany kościół i spichlerz. W sąsiednich Sierakowicach też jest drewniany kościół. W pobliskich Sośnicowicach jest ładny pałac i krzyż pokutny. We wtorek będzie zwiedzanie doliny małej Panwi z kilkoma obiektami przyrodniczymi i zabytkami.
+Quote Post
Mirek
post 20.05.2003, 13:58
Post #9

Wieczna papla

Zgadzam się z tym. Albo rybki, albo akwarium. W przeciwnym razie kurs na znakarza wygladałby jak kurs na przodownika. Gdybym wiedział jak to wygląda (kurs przodownicki) odpusciłbym sobie wykłady i przyjechał tylko na egzamin (a egzamin to i tak tylko formalność).
+Quote Post
Andrzej
post 20.05.2003, 16:57
Post #10

Gada, gada i gada...

I ja się zgadzam.
Bywają czasem na zlotach niby-kursy, np. w Rykach, kiedy to nawet była próba połączenia wykładów na przodownika i znakarza.
Paranoja.
Zarówno wiedza jaką winien mieć przodownik, jak i znakarz jest bardzo obszerna. W kursach nie uczestniczą tylko geniusze. Wykładowcy to też nie mistrzowie świata i nie ma możliwości przekazać i ugruntować tak wielkiej wiedzy w ciągu tygodnia.
A co dopiero w dwa dni, jak proponuje Roman.

Efektem takich skróconych kursów są przodownicy z Bożej łaski, którzy nie wiedzą jak zaprenumerować Informator, nie potrafią poprowadzić wycieczki szkolnej wokół gminy, kupują opony 27", nie potrafią rozróżnić zamku od pałacu albo nie wiedzą jak wygląda poprawny znak szlaku. :-) :-)
+Quote Post
Roman Żyła
post 22.05.2003, 07:29
Post #11

Stały bywalec

-----

Mnie zaniepokoiła w tym tylko jedna rzecz, a mianowicie Zlot trwa 8 dni w sumie z czego sam kurs z egzaminem 6 dni. Na dobrą sprawę pozostają tylko dwa dni do własnej dyspozycji. Owszem zgadzam się, że tematyka kursu jest bardzo obszerna, ale w takich wypadkach można chyba wybrać te najistotniejsze tematy. Myślałem w tym konkretnym wypadku o "maratonie" 2-3 dni wykładów (od rana do wieczora z przerwami) i w następny dzień zajęcia praktyczne z egzaminem. Wszyscy dobrze wiemy, że na ogół na tego typu imprezach większość szkoleń czy kursów robi się z marszu "eksternistycznie" żeby nie powiedzieć po łebkach.
Koledze Piotrowi zaś proponuję zorganizowanie pełnego kursu dla zainteresowanych po zlocie dla chętych z województwa śląskiego i ościennych. W ramach tego kursu można przy okazji doprowadzić do porządku szlaki w naszym województwie. kursanci się uczą a szlaki nowe powstają i stare się odnawiają w ramach zajęć praktycznych.

Jeśli natomiast chodzi o przodowników osobiście znam takich, którzy przeszli cały kurs, zdali egzamin i na tym się skończyło - nie poprowadzili żadnej wycieczki. Nawet jeśli się ich o to poprosi to znajdują tysiące powodów żeby tego nie zrobić. Komu potrzebny taki przodownik? Czyżby to była tylko sztuka dla sztuki - no bo ja mam uprawnienia a ty nie?
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 22.05.2003, 18:42
Post #12

Stały bywalec

-----

Po pierwsze ja nie jestem organizatorem kursu, a jedynie na prośbę góry układałem plan zajęć i mam być głównym wykładowcą. Miałem podane jakie mają być tematy i ile godzin ma każdy wykład. Na początku w sobotę umieściłem wykłady o tematyce ogólnej, zakładając, że niektórzy mogą się spóźnić. Najważniejsze wykłady są w niedzielę. Poniedziałek i wtorek to głównie ćwiczenia w terenie połączone z wycieczkami na rowerach! W środę, kiedy nie mogę wykładać, przewidziałem mniej ważne tematy ogólne. Czwartek, jako święto ma być wolny od zajęć, a w piątek jest tylko egzamin. Maraton wykładowy jest więc tylko w niedzielę. W pozostałe dni zawsze można wykroić wycieczkę rowerową. Na krótkie wypady wystarczą przecież 2-3 godziny.
Z ubolewaniem muszę stwierdzić, że kurs znakarzy nie ma być zaliczeniem kolejnych uprawnień. Znakarz powinien być przygotowany do ciężkiej pracy umysłowej i fizycznej, ktorej mało który działacz umie sprostać. Praca umysłowa, to na początek umiejętność przekonania jakiegoś pracownika lub działacza gminy, że szlak rowerowy jest potrzebny i trzeba sfinansować jego wykonanie. Potem trzeba szlak dobrze zaprojektować i wykonać. Zaprojektowanie szlaku, to przekonanie kilku lub kilkunastu różnych urzędników, że projekt jest zgodny z prawem, a oznakowanie szlaku nie zagraża niczyjemu bezpieczeństwu, a zwłaszcza mamom z dziećmi na wóznakch itp. Wykonanie szlaku to m.in. łykanie kurzu przy zdrapywaniu kory z drzew, kopanie dołów pod słupy i inne przyjemności tego typu. Jako ciekawostkę mogę podać, że znam tylko dwóch ludzi (nie chodzi o mnie), który przez to wszystko przebrnęli, a jeden z nich nie jest członkiem PTTK i nie jest znakarzem.
+Quote Post
Roman Żyła
post 23.05.2003, 07:43
Post #13

Stały bywalec

-----

Jeśli chodzi o znakarzy znam ich kilku i niestety nie mam o nich najlepszego zdania. :roll: Już nie chodzi mi o wytyczenie tras (choć dla przyzwoitości ten który je projektuje powinien przebyć cały projektowany szlak, jeśli nie powienien poradzić się kogoś kto zna bardzo dobrze teren), ale o samo oznakowanie. Przecież jeśli jest plan to powinno się go trzymać, a nie skracać i przeprowadzać przez ścieżki wydeptane przez mieszkańców, bo w ten piękny sposób omija się to co turysta zobaczyć powinien. Rozumuję, że to skracanie jest podyktowane oszczędnością farby i czasu - jednym słowem chodzi jak zwykle o kasę. Na zwróconą uwagę odnośnie oznakowania szlaku po prostu stwierdził, że nie mamy o czym rozmawiać. Ten konkretny przypadek jest autentyczny i nie chodzi tu o nowy szlak ale odnawiany i jest poprowadzony o dziwo inaczej niż powinien na kilku odcinkach.
Ja i moi koledzy nie posiadamy uprawnień znakarzy, a mimo to jesteśmy zaangażowani w projektowanie ścieżek rowerowych (szlaków) po Siemianowicach. Jest to bardzo żmudne zajęcie, projekt wszystkich tras jest już naniesiony na mapy. Nadal toczymy szereg rozmów z władzami miasta żeby w końcu móc przystąpić do właściwego znakowania. Na razie wszystko idzie w dobrym kierunku już nawet kilka krótkich odcinków tras rowerowych jest przygotowana, ale jeszcze nie oznakowana.
+Quote Post
Andrzej
post 23.05.2003, 13:21
Post #14

Gada, gada i gada...

Z ubolewaniem muszę stwierdzić, że kurs znakarzy nie ma być zaliczeniem kolejnych uprawnień. Znakarz powinien być przygotowany do ciężkiej pracy umysłowej i fizycznej...

I bardzo dobrze. Tytuł znakarza rowerowego to najbardziej niewdzięczne zajęcie, każdy powinien być najpierw ostrzeżony, co go czeka, najlepiej pisemnie za potwierdzeniem odbioru.

Jako ciekawostkę mogę podać, że znam tylko dwóch ludzi (nie chodzi o mnie), który przez to wszystko przebrnęli, a jeden z nich nie jest członkiem PTTK i nie jest znakarzem.

Hmm. osobiście nie demonizowałbym tak tych kłopotów. Przebrnąłem przez te wszystkie biurokratyczne przeszkody i specjalnie nie narzekam. W moim przypadku jedyną przeszkodą, której nie sforsowałem był sam PTTK, który położył całą sprawę.

Czy mógłbyś Piotrze wymienić tych dwóch ludzi?
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 20.06.2003, 22:09
Post #15

Stały bywalec

-----

Co do nazwisk znanych mi dobrych znakarzy, to wolałbym ich nie podawać. Tym, którzy by się nie znaleźli na tej liście, byłoby przykro, bo nie zawsze są winni przymusowej bezczynności. O wynikach pracy znakarzy niestety zbyt często decyduje przypadek.
Z satysfakcją stwierdzam, że odbył się zapowiedziany kurs znakarski, pomimo znacznie mniejszego zainteresowania niż kurs przodownicki. Wykłady i ćwiczenia w terenie zaliczyły 4 osoby, które ukończą kurs znakarski po przedłożeniu w KTKol ZG projektu szlaku rowerowego.
+Quote Post
Michał
post 22.04.2008, 21:48
Post #16

Dyskutant
**

-----

Witam!

Nie chcę tworzyć nowego tematu o tym samym tytule wiec zdecydowałem się "archeologię" i odkopanie tematu ;-)

Mam pytanie: gdzie i kiedy w najbliższym czasie można zrobić kurs znakarza szlaków rowerowych?

Przeszukałem internet i nic nie znalazłem. Dotychczas kursy odbywały sie przy okazji zlotów turystów kolarzy i przodowników turystyki kolarskiej. Przejrzałem informacje o zlotach w tym roku i nic nie znalazłem.
A może gdzieś w Polsce jakieś prężne koło/klub organizuje takie kursy? Może ktoś z Was o takim słyszał? Pytam zanim zacznę nękać Komisję Kolarską PTTK.

Jestem w PTTK od lat, mam kilka uprawnień kadry programowej (IKR, IOP), jestem też doświadczonym przewodnikiem turystycznym (kilka lat zawodowego oprowadzania). Spełniam wymagania: jestem doświadczonym turystą-rowerzystą-sakwiarzem, mam małą złotą KOT. I nie szukam kolejnej blaszki do kolekcji. Od niedawna bowiem jestem urzędnikiem samorządowym zajmującym się turystyką i promocją turystyczną mojego regionu. Taki kurs z pewnością by mi nie zaszkodził.
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 25.04.2008, 10:37
Post #17

Stały bywalec

-----

CYTAT
[Mam pytanie: gdzie i kiedy w najbliższym czasie można zrobić kurs znakarza szlaków rowerowych?

Po wielu trudnościach organizacyjnych uniemozliwiajacych działalność Śląski Klub Znakarzy Tras Turystycznych przy Oddziale Kolejowym PTTK w Gliwicach zamierza zorganizować kurs znakarzy szlaków rowerowych jesienią tego roku. Prawdopodobnie zajęcia teoretyczne będą odbywać się m.in. w Pszczynie, a praktyczne w zależności od tego, gdzie będą wówczas prowadzone jakieś prace znakarskie.

CYTAT
Przeszukałem internet i nic nie znalazłem.

Teoretycznie kursy powinna organizować KTKol ZG, ale "naczelny znakarz" jest człowiekiem starej daty i nie używa komputera.

CYTAT
Dotychczas kursy odbywały sie przy okazji zlotów turystów kolarzy i przodowników turystyki kolarskiej.

Organizowanie takich kursów przy okazji zlotów nie sprawdziło się, bo potencjalni kandydaci nie byli na takich kursach zbyt aktywni, wymigiwali sie od udziału w zajęciach, albo w ogóle nie było im po drodze uczestniczyć w kursie i zlocie równoczesnie.

CYTAT
Pytam zanim zacznę nękać Komisję Kolarską PTTK.

Niestety KTKol ZG nie wysila się zbytnio w sprawach znakarskich. Dominuje tam towarzystwo zabawowe od zlotów i innych zabaw, a do ciężkiej roboty, jaką jest znakowanie szlaków to tam chętnych raczej nie ma, choć byc powinni.

CYTAT
Od niedawna bowiem jestem urzędnikiem samorządowym zajmującym się turystyką i promocją turystyczną mojego regionu. Taki kurs z pewnością by mi nie zaszkodził.

Osobiście popieram taki pomysł, bo bez świadomych urzędników znakowanie dobrych szlaków rowerowych jest praktycznie niemożliwe.

Póki co, zapraszam na stronę Klubu Znakarzy http://kztt.webpark.pl/
+Quote Post
Michał
post 8.05.2008, 11:12
Post #18

Dyskutant
**

-----

Dzięki Piotrze za odpowiedź.
Jak nie znajdę nic innego wcześniej lub bliżej to bym się pisał na ten kurs nawet w Pszczynie, oczywiście o ile będzie zorganizowany w zwartej formule a nie wieczorowo, bo ja z drugiego końca Polski jestem.

A na razie poczytam sobie stronę Twojego klubu. Toż to istna kopalnia wiedzy dla początkującego "szlakarza"!
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 9.05.2008, 13:59
Post #19

Stały bywalec

-----

CYTAT
Jak nie znajdę nic innego wcześniej lub bliżej to bym się pisał na ten kurs nawet w Pszczynie, oczywiście o ile będzie zorganizowany w zwartej formule a nie wieczorowo, bo ja z drugiego końca Polski jestem.

Kurs planowany jest jako 2 tury po 2 dni, jeżeli uda się załatwic tanio noclegi. Gorzej z ćwiczeniami praktycznymi, bo to zależy od aktualnej sytuacji "przetargowej", czy ktos znajomy w okresie kursu będzie miał jakąś pracę do wykonania. Nie wykluczone, że praktyka będzie tylko przejazdem po jakis trasach istniejących z tłumaczeniem co jest dobrze, a co źle wykonane i próba wykonania przez kursantów auditu trasy.

Muszę uprzedzić, że niektóre kursy ograniczają się do nauki malowania znaków na drzewach i pobieżnego omówienia niektórych podstawowych problemów, znacznie pobiezniej, niż to zostało przedstawione na stronie Klubu Znakarzy.

CYTAT
A na razie poczytam sobie stronę Twojego klubu. Toż to istna kopalnia wiedzy dla początkującego "szlakarza"!

Problematyka tras rowerowych jest skomlikowana i obejmuje pogranicze kilkaunastu dziedzin. Niestety nie da się tego uprościć i łatwo zgubić to, co istotne w konkretnym przypadku. Życzę udanej lektury.

W razie niejasności chętnie odpowiadam na wszystkie pytania tu, lub mailem (p_rosMAŁPAo2.pl).
+Quote Post
lossuperkos
post 4.06.2008, 00:54
Post #20

Nowy
*

-----

ujmę to tak... nie chce mi sie tego wszystkiego czytac a chetnie bym sie pisał na taki kurs )powstrzymam sie od komentarzy o znakowaniu tras rowerowych w polsce...) co i jak.... jak sie zapisdac itd
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Mapa tematów forum Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 8.02.12 - 03:27
dobry hosting i domeny
Portugalia mapa grecja fiat akcesoria dla dzieci doładowanie telefonu