IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

2 Strony  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Mapy

jednoslad
post 5.06.2005, 09:50
Post #1

Unregistered

Wszyscy gadamy o sprzetach, przygotowaniach do wakacji, do wyjazdow, moze pogadajmy o mapach? Z jakich map korzystacie? Co możecie polecić? Jaka skala jest najlepsza itp? A może w ogóle nie używacie map?
Go to the top of the page
+Quote Post
wjagus
post 5.06.2005, 15:39
Post #2

Dyskutant
**

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wybór mapy jest zależny od tego jak chcemy jechać. Jeżeli jedziemy szosówą po drogach krajowych, wybieramy mapę z większą skalą. Inaczej jeżeli chcemy te drogi ominąc. Jeżeli planujemy jakąś dłuższą wycieczkę (jakieś 200 km) nie bierzmy jednej mapy. Są one niedokładne i często nie ma zaznaczonych na nich zjazdów. Bardzo dobra skala to nie więcej niż 1:80000. Zaznaczone tam są mniejsze ulice. Gdzieś na forum chyba widziałem temat dotyczący GPS-u w rowerze. Na pewno to dobry pomysł, ale tylko w tedy jeśli wczesniej dokładnie zaplanowaliśmy trasę.

Podsumowując:
Skala mapy zależy od terenu jaki chcemy pokonać. Głowne ulice - większa skala, lasy, ścieżki górskie - mniejsza. Osobiście jeżdżąc po Jurze korzystam z atlasu rowerowego (Compass). Polecam również mapy polskich wydawnictw. Są tańsze i czasami dokładniejsze.

--------------------
user posted image
User is offlineProfile CardPM
+Quote Post
mike
post 6.06.2005, 17:10
Post #3

Nowy
*

-----

CYTAT (jednoslad @ 5.06.2005, 10:50)
Wszyscy gadamy o sprzetach, przygotowaniach do wakacji, do wyjazdow, moze pogadajmy o mapach? Z jakich map korzystacie? Co możecie polecić? Jaka skala jest najlepsza itp? A może w ogóle nie używacie map?
*

wszystko, rzecz jasna, zależy od długości dziennej trasy i którędy ta trasa wiedzie - drogami asfaltowymi w randze powiatowych, czy drogami lokalnymi i gruntowymi. Jeśli chodzi o drogi powiatowe - to mapy w skali 1:300000 wystarczają. A teraz czas na moje spostrzeżenia: przez wiele lat jeździłem na rajdach rowerowych posługując się mapami 1:300000 z serii mapa krajoznawcza (Cała Polska podzielona na 8 map zdaje się, że wydawnictwa PPWiK) - starczało - z tej mapy wybierałem drogi loklne, pomijałem gruntowe i jakoś się jechało. Od czasu odwiedzin na terenach, gdzie istnieją szlaki rowerowe - zauważyłem, że przede wszystkim, 1. rzadko są one naniesione na mapę, bo są dość świeże - jak są drogowskazy, to pół biedy - bo wiemy dokąd ten szlak prowadzi, 2. prowadzą dużo przyjemniejszymi drogami gruntowymi i leśnymi.
Od tego czasu staram się nabyć jak najdokładnieszą mapę okolicy np. w skali 1:50000 określonego terenu (np. Wigierskiego Parku Narodowego, albo Puszczy Białowieskiej). Od 2 lat zabieram ze sobą mapy topograficzne w skali 1:100000. Za bazę i wybór trasy na dany dzień służy mi mapa 1:300000, za to w przypadku wątpliwości, co do przebiegu drogi lokalnej (często okazuje się, że jest ich więcej niż na mapie) - weryfikuję jej przebieg wg. mapy topograficznej, albo jeszcze dokładniejszej. W maju 2005 miałem ze sobą 3 mapy topograficzne tej samej okolicy i każda miała błędnie zaznaczony przebieg i charakter dróg lokalnych - w żaden sposób nie udało się przewidzieć, czy taka droga jest asfaltowa, czy żwirowa - a to juz duża różnica przy planowaniu wysiłku... Jest jeszcze opcja pt. GPS - mapy są tam często poprawiane i aktualizowane (jeśli mówimy o takim z mapą), a poza tym mamy podaną naszą pozycję i łatwiej się wtedy kierować do określonego punktu, ale to rozwiązanie dość drogie.

Podsumowanie:
1. Do planowania dobre są mapy w skali 1:300000, nie oczekujmy po nich 100% poprawności odwzorowania dróg loklanych, a zwłaszcza gruntowych.
2. Warto mieć ze sobą mapę topograficzną, do wyjaśnienia przebiegu drogi gruntowej
3. Przydatne są mapy małych obszarów
4. GPS z mapą - rozwiązanie dobre, ale kosztowne. Zupełnie nie nadaje się do planowania podróży
5. Mapy wiele nie ważą, ale, żeby nie mieć wątpliwości w terenie - trzeba by ich zabrać ogromną ilość.
6. Błądzić - rzecz ludzka, gdy nie mamy wielu funduszy i miejsca w sakwach - wystarczy 1:300000 i wcześniejsze poczytanie o szlakach w okolicy, którą zamierzamy eksplorować. Jeśli zamierzamy zwiedzać mały obszar - mapa w mniejszej skali jest bardzo dobrą opcją. Turystyczna zawiera w końcu zaznaczone szlaki... w większości piesze...
+Quote Post
Khe
post 8.06.2005, 23:04
Post #4

Nowy
*

-----

ja do jazdy po okolicach uzywam mapy turystycznej 1:100000 ...niestety jest z 94 roku wiec nie jest juz zbyt aktualna, szczegolnie jesli chodzi o szlaki.
Jesli chodzi o dalsze wypady to planuje na mniej dokladnych mapach np. ostatnio jak jechalem na trasie tarnowskie gory - poznan to zabralem ze soba 1:300000 ...moze nie byla zbyt dokladna ale wystarczala (jezdzilem bocznymi drogami)
przydatne przy planowaniu tez sa czasem mapy internetowe - np. poswiecilem troche czasu i poprzegladalem w wiekszym powiekszeniu planowana trase na stronce http://www.e-mapa.pl/mapa/mapa.asp?Zoom=9

zreszta ja nigdy nie planuje dokladnie bo i tak nigdy sie nie trzymam dokladnie zaplanowanej trasy wink.gif ogolnie nie zabralbym raczej mniej dokladnych map niz to 1:300000 a w razie watpliwosci jak nie ma sie akurat dokladniejszej mapy danego terenu ...koniec jezyka za przewodnika, choc nie zawsze jest sie kogo zapytac wink.gif
+Quote Post
Guest
post 8.06.2005, 23:14
Post #5

Unregistered

>Podsumowując:
Skala mapy zależy od terenu jaki chcemy pokonać. Głowne ulice - większa skala, lasy, ścieżki górskie - mniejsza. Osobiście jeżdżąc po Jurze korzystam z atlasu rowerowego (Compass). Polecam również mapy polskich wydawnictw. Są tańsze i czasami dokładniejsze.

Jest dokładnie na odwrót. Główne ulice - mniejsza skala, lasy i ścieżki - większa. Kłania się matematyka i nauka o ułamkach!
+Quote Post
Andrzej
post 9.06.2005, 13:12
Post #6

Gada, gada i gada...

CYTAT (Guest @ 8.06.2005, 22:14)
Jest dokładnie na odwrót. Główne ulice - mniejsza skala, lasy i ścieżki - większa. Kłania się matematyka i nauka o ułamkach!
*

Sorry, ale nic nie rozumiem z tego wywodu.

--------------------
rgtk.republika.pl
Maile możesz pisać na rgtk.małpa.poczta.onet.pl
+Quote Post
jednosuw
post 10.06.2005, 09:15
Post #7

Unregistered

CYTAT (Andrzej @ 9.06.2005, 13:12)
Sorry, ale nic nie rozumiem z tego wywodu.
*

Ja też Andrzej nic nie rozumiem, nie przejmuj się.
+Quote Post
Guest
post 10.06.2005, 14:06
Post #8

Unregistered

Niestety ja mam rację. Jeżeli jedziemy drogami głownymi, to niepotrzebne są jakieś polne drogi, które widać na mapach o MNIEJSZEJ skali. Dajmy na to skala 1:1000000 = 1cm na mapie odpowiada 1000000zm w terenie = 1cm na mapie -> 1000km w terenie. Wyobraź sobie co zobaczysz na takiej mapie?

Może z matmy geniuszem nie jestem, ale troszkę się na niej znam.
Pozdrawiam...
+Quote Post
wjagus
post 10.06.2005, 14:08
Post #9

Dyskutant
**

-----

Przepraszam. Post powyżej jest mój smile.gif . Nie zauważyłem, ze nie jestem zalogowany.

--------------------
user posted image
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 11.06.2005, 16:59
Post #10

Stały bywalec

-----

>Niestety ja mam rację. Jeżeli jedziemy drogami głownymi, to niepotrzebne są jakieś polne drogi, które widać na mapach o MNIEJSZEJ skali.
>Może z matmy geniuszem nie jestem, ale troszkę się na niej znam.

Z decydującą przewagą słowa "troszkę". Na mapie o małej skali mieszczą się tylko główne drogi, np. 1:1 000 000. Jak chcesz mieć dokładną mapę, to ma dużą skalę, np. 1:50 000.

Udanego weekendu z podręcznikiem matematyki o ułamkach

Piotr
+Quote Post
tytus
post 12.06.2005, 13:19
Post #11

Unregistered

Proszę Państwa!!! biggrin.gif

1:1 000 0000 (1cm na mapie = 100 000m/100km w terenie) = mała skala bo jest to ułamek 1/1000000 i na takiej mapie o dużym stopniu generalizacji ---> uproszczenia znajdziemy raczej drogi główne

1:10 000 (1cm na mapie = 100m w terenie) = duża skala bo jest to ułamek 1/1000 i na takiej mapie generalizacja ---> uproszczenie prawie nie istnieje w związku z tym możemy odnaleźć nawet ścieżki

reasumując:
1:1 000 000, 1:500 000, 1:300 000 ---> małe skale
1:50 000, 1:25 000, 1:10 000 większe skale ---> duże skale
kwestia mniejsze - wieksze jest zatem tylko i wyłącznie kwestią porównywania ułamków blink.gif Rzeczywiście matematyka się przydaje...

Co do jakości map i ich doładności oraz aktualności to już zupełnie inna historia.

GPS może być bardzo fajnym rozwiązaniem ale w zestawieniu z dobrą mapą papierową... Od razu przyznam się, że nie mam GPS-u ale elektroniczna mapa na małym wyświetlaczu nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem do planowania i wykonania wycieczki. Mapa papierowa zawiera wiecej szczegułów, informacji o terenie i można sobie z nej "ponawigować" blink.gif ... a wrazie czego "koniec języka za przewodnika" laugh.gif A gdzie GPS??? Wyświetlając pozycję na odbiorniku w łatwy sposób możemy zlokalizować własne położenie, możemy łapać punkty, zlicza przebytą trasę... i parę innych bajerów.

Jeszcze co do planowania wycieczek. Jesli macie problem z mapami znalazłem ostatnio w internecie pierwszą "fajną" księhgarnię kartograficzną bosfor.pl. Wybór turystycznych co prawda dość mizerny ale za to pełne obłożenie całej Polski setkami WZKartu. W końcu bez problemów. Jak sie rozwiną może być nieźle.

Pozdrawiam wszystkich i udanych wyjazdów
Tytus
+Quote Post
wjagus
post 13.06.2005, 20:15
Post #12

Dyskutant
**

-----

ok kapuję...
z mojej strony porażka unsure.gif
rzeczywiście macie rację
przepraszam .... również za moją głupotę mellow.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
tytus
post 13.06.2005, 22:33
Post #13

Unregistered

CYTAT (wjagus @ 13.06.2005, 20:15)
ok kapuję...
z mojej strony porażka  unsure.gif
rzeczywiście macie rację
przepraszam  .... również za moją głupotę  mellow.gif
*

Nie ma problemu smile.gif
Idea była zrozumiała i słuszna, zawiodło trochę wykonanie...
Poza tym wszyscy się czegoś non stop uczymy

Pozdrawiam
+Quote Post
teich
post 14.06.2005, 15:22
Post #14

Stały bywalec

-----

Naprawdę używacie GPSa blink.gif ?. Wydaje mi się, że najlepszy sposób gdy sie ktoś zgubi, to zapytać miejscowych. Nigdy nie spotkałem się z odmową pomocy, a kilka razy usłyszałem fajne szczególy odnośnie poszukiwanych obiektów.Jak nie ma kogo się spytać to poświęcić te 10 minut dodatkowe na przejechanie 2... 3 km, wtedy coś sie może rozjaśnić.
Odnośnie map - najczęściej jeśli jest to uzywam mapę z odwzorowaniem 1 cm=1km, Dzienne odcinki odbijam na ksero z A4 powiększając na A3 - nie musze potem brać okularów, ale tracę rozróznienie gdzie sa pola, a gdzie lasy
+Quote Post
Mirek
post 14.06.2005, 15:52
Post #15

Wieczna papla

główna zasada: NIGDY nie pytać miejscowych bo mozna się zgubić i wq*** przy okazji smile.gif co miejscowy to nowe rozwiązanie, a tęty, a tamtędy. Raz mnie facet pokierował w przeciwnym kierunku. Nigdy więcej smile.gif Mapa mi wystarcza smile.gif
+Quote Post
Andrzej
post 14.06.2005, 16:53
Post #16

Gada, gada i gada...

CYTAT (teich @ 14.06.2005, 14:22)
Naprawdę używacie GPSa blink.gif ?. Wydaje mi się, że najlepszy sposób gdy sie ktoś zgubi, to zapytać miejscowych. Nigdy nie spotkałem się z odmową pomocy......
*

Dwie anegdotki a propo pytania miejscowych o drogę.

biggrin.gif
- Baco! Przejedziemy przez tę kałużę rowerami?
- A juści! Przejedziecie.
Po chwili widac tylko kas i bulgot błota....
Baca drapie się po głowie. - No 10 minut temu kaczuszki tęty przeszły. Woda sięgała im ino do brzuszków.

2.
Pasmo Orlika w Sudetach. Do najbliższej zamieszkałej chaty 5 minut zjazdu 60km/h. Zjeżdżam, pytam, a potem... wracam 5 km, 40 minut pchając rower po 10 % stromiźnie.

--------------------
rgtk.republika.pl
+Quote Post
teich
post 15.06.2005, 07:59
Post #17

Stały bywalec

-----

Anegdota za anegdotę.
"Rejs morski z papierem do portów Łotwy, pogoda doskonała, nawigacja prawie jeziorowa, mapa wyciągnięta na stół w nawigacyjnej jedynie dla zasady
Ale na pokładzie jest wykładowca nawigacji w stanie spoczynkui ze szkoły morskiej. Żeby zadać fasonu postanowił złapać Słońce i wyznaczyc pozycję jednostki według wszelkich prawideł - jak na nauczyciela dobrej praktyki morskiej przystało. Zdjął wysokość Słońca na godzine 12 GMT, potem skrył się do nawigacyjnej. Po pólgodzinie jeden z oficerów zajrzał co się dzieje i wzrokiem rzuconym przez ramię odkrył , że statek na mapie od co najmnij 12 godzin żegluje po malowniczych jeziorach i lasach Finlandii, a biedny belfer spocony drapie się po głowie. Olśnienie pzyszło po kolacji - POPRAWKI!!. a krzyk był niczym Archimedesowska Heureka!."
bardzo krótka konwersja "Geniusza locji" kpt. Wasilewskiego
Andrzeju - z tym zjazdem w dolinę to chyba gapowe. Jeśli kolejnym celem podróży była następna górka to pomysł by zasięgnąć języka w dolinie faktycznie jest groteskowy cool.gif , jeśli zaś celem było miejsce w dolinie to szaleńczy zjazd nie poszedł na marne, tylko po co pchać się potem do góry?
Przy okazji, jeszcze z czasów gdy zdobywałem GOT pamiętam , że mapy górskie były generalnie w skali 1:75000 - zatem rozdzielczość 1mm na mapie daje 75 m w terenie, chyba jednak mozna sobie poradzić. Z pozdrowieniam. Jacek
+Quote Post
teich
post 15.06.2005, 08:05
Post #18

Stały bywalec

-----

CYTAT (Mirek @ 14.06.2005, 14:52)
co miejscowy to nowe rozwiązanie, a tęty, a tamtędy.
*

cóż stare przysłowie mówi , "gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania, "
+Quote Post
Andrzej
post 15.06.2005, 15:31
Post #19

Gada, gada i gada...

CYTAT (teich @ 15.06.2005, 06:59)
Andrzeju -  z tym zjazdem w dolinę to chyba gapowe.
*

Oczywiście, że gapowe, wcale się nie wypieram. Wstyd mi do dziś. Dobrze, że sam jechałem, a nie z grupą.
Ale morał z mojej anegdoty był inny. Po prostu wskazywałem na absurdalność medoty "koniec języka za przewodnika" i przewagę mapy, ktora jest niezastąpiona i tam gdzie ludzi nadmiar i każdy ma swoje zdanie, i na terenach gdzie ludzi wcale nie ma.

A w kwestii tego 1 mm na mapie. Przy tej skali i tej prędkości 1 mm to był 5 sekund. W 5 sekund łatwo przeoczyć skrzyżowanie z ukradzionym drogowskazem. :-)

--------------------
rgtk.republika.pl
+Quote Post
teich
post 16.06.2005, 09:04
Post #20

Stały bywalec

-----

CYTAT (Andrzej @ 15.06.2005, 14:31)
W 5 sekund łatwo przeoczyć skrzyżowanie z ukradzionym drogowskazem.  :-)
*

Mam nadzieję, że jechałeś drogą z pierwszeństwem przejazdu
z wyrazami symaptii Jacek
+Quote Post

2 Strony  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Mapa tematów forum Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 21.05.12 - 07:49
dobry hosting i domeny
opryskiwacz.tychy.pl heroes of might and magic 3 peb wpisy Katalog stron internetowych studium kosmetyczne gdańsk