Jest program tur.-kolarski PTTK wystarczająco ciekawy ?
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Jest program tur.-kolarski PTTK wystarczająco ciekawy ?
| Tigris |
14.11.2004, 13:17
|
![]() Stały bywalec ![]() ![]() ![]() Postów: 109 Skąd: SL/W Ostrzeżenie: (0%)
|
Proponuję w tym postcie umieszczać uwagi na zadane przeze mnie w tytule pytanie.
Wiele opinii w tym temacie widnieje "przy okazji" przy innych postach, dlatego uważam, że warto na ten temat podyskutować, ocenić, czy wyciągnąć wnioski w tym właśnie miejscu. Chętnie umieściłbym przy tym postcie ankietę, ale nie widzę aktualnie tej opcji. Dzięki Mirkowi ta opcja się pojawiła, dlatego ją wstawiam. -------------------- |
| Piotr Rościszewski |
15.11.2004, 00:14
|
|
Stały bywalec ![]() ![]() ![]() Postów: 237 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%)
|
W porównaniu z tym, co można by zrobić, to program PTTK jest ubogi.
Większość propozycji to rajdomania lub możliwość jeżdżenia we własnym gronie z legitymacją PTTK w sakwie. PTTK to papierowy smok z tysiącami miejsc noclegowych i gastronomicznych, licznymi biurami podróży, przodownikami TKol i przewodnikami turystycznymi i właściwie nikomu niczego nie proponuje. Nie proponuje ambitnych wycieczek trampingowych ani obozów młodzieżowych, chociaż PTTK ma większe możliwości niż biura prywatne. Turystyka rowerowa to też szlaki turystyczne. I znów PTTK jako jedyne w Polsce ma kadrę znakarzy, którzy nie potrafią wysilić się, żeby zrobić dobre szlaki rowerowe. Dlaczego? Bo działacze wolą wozić się bez większego wysiłku na kolejne rajdy, a znakowanie szlaku wymaga dla nich zbyt wielkiego wysiłku. |
| wjagus |
18.05.2005, 16:08
|
![]() Dyskutant ![]() ![]() Postów: 57 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak dla mnie wycieczki są ciekawe. Przykładowo wycieczka do Ojcowa (o/Mysłowice). Dwudiowa, prawie około 170km, bardzo dobra atmosfera i pogoda
Jednak po dłuższym zastanowieniu doszedłem do tego dlaczego tak mało osób jeździ na wycieczki rowerowe. Odpowiedź to reklama. Mam na myśli to, że mało ludzi wie o takich wycieczkach a równie duża ilość nie wie w ogóle co to jest PTTK. Uważam, że należy zająć się promocją zarówno kolarstwa jak i PTTK-u. W naszej szkole (tj. gim1 w Mysłowicach) nie ma nawet odziału SKKT. Nie ma nawet kto się zajmować PTTk-iem w szkole. Coprawda były próby stworzenia owego odziału ale w szkole w PTTK-u były 4 osoby (mnie nie liczono). Tą promocje powinno zaczynać się własnie z najmniejszych i najmłodszych grupach. Jakies wycieczki klasowe organizowane wraz z PTTK-iem. Powiedzieć dzieciom "kąd ta wycieczka się wzieła". Poświęcić kilka lekcji (jakies wychowawcze albo w-f). Co najczęściej dostają dzieci na pierwszą komunię ?! - a właśnie rowery. Małe ośmiolaty niebędą wiedziały co zrobić z takim rowerem, jeżeli nie będą wiedziały nic o pttk-u, o wycieczkach i w ogóle o turystyce rowerowej. Byćmoże nie będzie to skutkowało w 100%, być może nie będzie nawet w 40%, ale może zadziałać w 10% i te właśnie dziesięć procen może stać się zawodnikiem typu Alessandro Petacchi (czyt petaki; nie wiem jak się pisze jego nazwisko). Ile dzieci pływało przed olimpiadą w Atenach? No...naprawdę mało. Wystarczyło żeby Otylia zdobyła kilka medali żeby wszystkie maluchy zaczęły chodzić na baseny. Albo Adam Małysz. Przed jego sukcesami wiele osób nie wiedziało na czym polegają skoki narciarskie, a teraz co drugie górskie dziesko ma dwie pary nart - zjazdowe oraz do skakania. Sukcesy Zamany i Szmita choć małe i tak coś dały. Kilka osób obejrzało etapy Giro lub Vuelty i zaczęło jeździć (np. ja). Zaczynałem na składaku a aktualnie jeżdże na Trekking Fox-ie i jak widać od kolarstwa się uzależniłem Uważam, że najpierw należy promować PTTK - ludzie zaczną się zapisyawć, jeździć na wycieczki co doprowadzi do tego, że PTTK się wzbogaci. Idąc dalej jeśeli odziały będą miały większy budżet, będą w stanie zoorganizować większe, ciekawsze i tańsze wycieczki co przyprowadzi następnych turystów. Wybaczcie, że się tak rozpisałem P.S. Skąd się wzięło 200% w sondzie ? -------------------- ![]() |
| Mirek |
18.05.2005, 19:22
|
![]() Wieczna papla ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 339 Skąd: Tychy |
CYTAT Skąd się wzięło 200% w sondzie ? ze staroci.. tzn. ze zmiany wersji forum i sposobu zapisywania głosów. |
![]() ![]() ![]() |
| Mapa tematów forum | Wersja Lo-Fi | Obecna data i czas: 8.02.12 - 03:50 |