IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Jest program tur.-kolarski PTTK wystarczająco ciekawy ?

Program turystyczno-kolarski PTTK jest :

Jak dla mnie bardzo bogaty i atrakcyjny. [ 0 ] ** [0.00%]
W moim przynajmniej regionie/klubie wystarczająco ciekawy. [ 0 ] ** [0.00%]
Jak dla mnie - ciekawy, choć mało urozmaicony [ 0 ] ** [0.00%]
W moim regionie/klubie - zbyt jednostronny i za mało atrakcyjny. [ 2 ] ** [25.00%]
Mało atrakcyjny dla ludzi młodych, nie sciąga młodzieży !! [ 3 ] ** [37.50%]
Jak dla mnie - bardzo konserwatywny, ubogi i nieatrakcyjny. [ 6 ] ** [75.00%]
Suma głosów: 11
Goście nie mogą głosować 
Tigris
post 14.11.2004, 13:17
Post #1

Stały bywalec

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Proponuję w tym postcie umieszczać uwagi na zadane przeze mnie w tytule pytanie.

Wiele opinii w tym temacie widnieje "przy okazji" przy innych postach, dlatego uważam, że warto na ten temat podyskutować, ocenić, czy wyciągnąć wnioski w tym właśnie miejscu.

Chętnie umieściłbym przy tym postcie ankietę, ale nie widzę aktualnie tej opcji.
Dzięki Mirkowi ta opcja się pojawiła, dlatego ją wstawiam.

--------------------

user posted image
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Piotr Rościszewski
post 15.11.2004, 00:14
Post #2

Stały bywalec

-----

W porównaniu z tym, co można by zrobić, to program PTTK jest ubogi.
Większość propozycji to rajdomania lub możliwość jeżdżenia we własnym gronie z legitymacją PTTK w sakwie.
PTTK to papierowy smok z tysiącami miejsc noclegowych i gastronomicznych, licznymi biurami podróży, przodownikami TKol i przewodnikami turystycznymi i właściwie nikomu niczego nie proponuje. Nie proponuje ambitnych wycieczek trampingowych ani obozów młodzieżowych, chociaż PTTK ma większe możliwości niż biura prywatne.
Turystyka rowerowa to też szlaki turystyczne. I znów PTTK jako jedyne w Polsce ma kadrę znakarzy, którzy nie potrafią wysilić się, żeby zrobić dobre szlaki rowerowe. Dlaczego? Bo działacze wolą wozić się bez większego wysiłku na kolejne rajdy, a znakowanie szlaku wymaga dla nich zbyt wielkiego wysiłku.
+Quote Post
wjagus
post 18.05.2005, 16:08
Post #3

Dyskutant
**

-----

Jak dla mnie wycieczki są ciekawe. Przykładowo wycieczka do Ojcowa (o/Mysłowice). Dwudiowa, prawie około 170km, bardzo dobra atmosfera i pogoda smile.gif. Nie rozumiem dla czego na wycieczki jeżdżą sami starsi ludzie (byłem najmłodszy). Młodzieży wogólenie widać. Gdy mijaliśmy jakieś "dzieci" one tylko wywalały szczęki na ulice i zdanie było zawsze takie same: zobacz! to jakis rajd, ze tyle ludzi na rowerach (było nas 11).

Jednak po dłuższym zastanowieniu doszedłem do tego dlaczego tak mało osób jeździ na wycieczki rowerowe. Odpowiedź to reklama. Mam na myśli to, że mało ludzi wie o takich wycieczkach a równie duża ilość nie wie w ogóle co to jest PTTK. Uważam, że należy zająć się promocją zarówno kolarstwa jak i PTTK-u. W naszej szkole (tj. gim1 w Mysłowicach) nie ma nawet odziału SKKT. Nie ma nawet kto się zajmować PTTk-iem w szkole. Coprawda były próby stworzenia owego odziału ale w szkole w PTTK-u były 4 osoby (mnie nie liczono).

Tą promocje powinno zaczynać się własnie z najmniejszych i najmłodszych grupach. Jakies wycieczki klasowe organizowane wraz z PTTK-iem. Powiedzieć dzieciom "kąd ta wycieczka się wzieła". Poświęcić kilka lekcji (jakies wychowawcze albo w-f). Co najczęściej dostają dzieci na pierwszą komunię ?! - a właśnie rowery. Małe ośmiolaty niebędą wiedziały co zrobić z takim rowerem, jeżeli nie będą wiedziały nic o pttk-u, o wycieczkach i w ogóle o turystyce rowerowej. Byćmoże nie będzie to skutkowało w 100%, być może nie będzie nawet w 40%, ale może zadziałać w 10% i te właśnie dziesięć procen może stać się zawodnikiem typu Alessandro Petacchi (czyt petaki; nie wiem jak się pisze jego nazwisko). Ile dzieci pływało przed olimpiadą w Atenach? No...naprawdę mało. Wystarczyło żeby Otylia zdobyła kilka medali żeby wszystkie maluchy zaczęły chodzić na baseny. Albo Adam Małysz. Przed jego sukcesami wiele osób nie wiedziało na czym polegają skoki narciarskie, a teraz co drugie górskie dziesko ma dwie pary nart - zjazdowe oraz do skakania. Sukcesy Zamany i Szmita choć małe i tak coś dały. Kilka osób obejrzało etapy Giro lub Vuelty i zaczęło jeździć (np. ja). Zaczynałem na składaku a aktualnie jeżdże na Trekking Fox-ie i jak widać od kolarstwa się uzależniłem smile.gif

Uważam, że najpierw należy promować PTTK - ludzie zaczną się zapisyawć, jeździć na wycieczki co doprowadzi do tego, że PTTK się wzbogaci. Idąc dalej jeśeli odziały będą miały większy budżet, będą w stanie zoorganizować większe, ciekawsze i tańsze wycieczki co przyprowadzi następnych turystów.

Wybaczcie, że się tak rozpisałem biggrin.gif

P.S.
Skąd się wzięło 200% w sondzie ? dry.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
Mirek
post 18.05.2005, 19:22
Post #4

Wieczna papla

CYTAT
Skąd się wzięło 200% w sondzie ?

ze staroci.. tzn. ze zmiany wersji forum i sposobu zapisywania głosów.
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Mapa tematów forum Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 8.02.12 - 03:50
dobry hosting i domeny
wyjazdy integracyjne materace administrowanie nieruchomościami Warszawa doładowania Rodos