IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Egzamin Przodownika Turystyki Kolarskiej, KIEDY NAJBILIŻSZY I GDZIE

KTP ORŁY 1
post 25.10.2007, 13:36
Post #1

Nowy
*

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich!!! biggrin.gif
Mam ogromny problem ponieważ mieszkam w Słupsku woj.Pomorskie gdzie nie ma PTKol. żadnego w oddziale nie mówiąc o ludziach zdobywających KOT bo jak nie ma kadry to tylko indywidualnie kolo 5 osób sie w to bawi. Ja ma wystarczający staż w PTTK M srebrna KOT i zamierzam być PTKol. w najbliższym czasie jednakże nie posiadam żadnych informacji na temat szkoleń w Polsce kiedy i gdzie więc proszę o Odpowiedź Koledzy i Koleżanki i może ktoś z KTKol. ZG coś napisze czekam na wiadomość. cool.gif
Z Turystycznym Pozdrowieniem
Prezes KTP Orły
Daniel Nazaruk cool.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
teich
post 25.10.2007, 14:21
Post #2

Stały bywalec

-----

CYTAT (KTP ORŁY 1 @ 25.10.2007, 12:36)
Witam wszystkich!!! biggrin.gif
zamierzam być PTKol. w najbliższym czasie jednakże nie posiadam żadnych informacji na temat szkoleń w Polsce kiedy i gdzie więc proszę o Odpowiedź Koledzy i Koleżanki i może ktoś z KTKol. ZG coś napisze czekam na wiadomość. cool.gif
Z Turystycznym Pozdrowieniem
Prezes KTP Orły
Daniel Nazaruk cool.gif
*

Najbliższy centralny zlot turystów kolarzy ma sie odbyć we Władysławowie (o ile mnie pamięć nie myli). Na takiej ikprezie są organizowane również szkolenia i chyba egzaminy na PTKol. Proponuję zatem uzbroić się w cierpliwość.
A poza tym tak szczerze po co tobie ten tytuł?
+Quote Post
KTP ORŁY 1
post 30.10.2007, 23:07
Post #3

Nowy
*

-----

CYTAT (teich @ 25.10.2007, 15:21)
Najbliższy centralny zlot turystów kolarzy ma sie odbyć we Władysławowie (o ile mnie pamięć nie myli). Na takiej ikprezie są organizowane również szkolenia i chyba egzaminy na PTKol. Proponuję zatem uzbroić się w cierpliwość.
A poza tym tak szczerze po co tobie ten tytuł?
*

Jestem prezesem Klubu Turystycznego PTTK w Słupsku i chciałbym oficjalnie organizować Rajdy Rowerowe a nie posiadam uprawnień i nie ma takiej osoby w Słupsku, poza cool.gif tym chcę poszerzać wiedzę turystyczną a także zagłębić sie w turystykę kolarską.
+Quote Post
teich
post 12.11.2007, 10:11
Post #4

Stały bywalec

-----

Poruszyłeś kilka istotnych spraw , które nalezy rozświetlić:
1.
CYTAT (KTP ORŁY 1 @ 30.10.2007, 22:07)
Jestem prezesem Klubu Turystycznego PTTK w Słupsku i chciałbym oficjalnie organizować Rajdy Rowerowe a nie posiadam uprawnień i nie ma takiej osoby w Słupsku,
*

Tytuł przodownika turystyki kolarskiej nie daje takich uprawnień. Zajrzyj prosze na stronę http://ktkol.pttk.pl/?p=35 .Paragraf 4 mówi w punkcie 3 ,że przodownik jest uprawniony do "potwierdzania wszystkich przejazdów, w których uczestniczył. Ma także prawo potwierdzania tych przejazdów, w których nie brał udziału, o ile nie ma wątpliwości, że zapis jest zgodny z rzeczywistością. " I to wszystko.
Ja myślę,że powienieneś zacząć od uzyskania "Organizatora turystyki" , bo "Organizator Turystyki PTTK ma prawo:
-organizowania popularnych wycieczek i imprez turystycznych dla środowiska, w którym działa i potwierdzania przebycia tras oraz poświadczenia spełnienia warunków do uzyskania odznak turystycznych na wycieczkach, w których osobiście uczestniczy;
-noszenia odznaki i posługiwania się niniejsza legitymacja;
-korzystania z przywilejów przysługujących kadrze PTTK, szczególnie w zakresie wyróżnień oraz zniżek w opłatach za noclegi w obiektach i wypożyczalniach sprzętu PTTK"
2.
poza  tym chcę poszerzać wiedzę turystyczną
*

Każdy chce, i zapewniam cię że ja też to robię nie będąc przodownikiem. Tym bardziej zwróć uwagę na zakres tematyczny przerabiany przy ubieganiu się o "Organizatora turystyki".
3.
także zagłębić sie w turystykę kolarską
*

Każda impreza zorganizowana przez ciebie będzie powiększała twą i uczestników wiedzę o rejonie, makroregionie, kraju. Rower to tylko środek transportu, z wieloma jego zaletami i wadami. Cóż tu zgłębiac? Technikę jazdy w terenie rowerem z mocno dociążonym bagażnikiem? Przepisy PoRD?. Nie przesadzajmy.
+Quote Post
KTP ORŁY 1
post 25.02.2008, 20:28
Post #5

Nowy
*

-----

Dawno tu nie wchodziłem. Napiszę Tobie że dziwny jesteś gość. Co do Organizatora Turystyki to te uprawnienia posiadam już dobrych kilka lat. Widze że odradzasz ludziom ich rozwój jeśli sami tego chcą. A dlaczego tak sądzę? Otóż zadając pytanie kiedyś na forum pytałem -> Kiedy jest Egzamin PTKol., a nie czy warto posiadać uprawnienia. Teraz już dokładnie się wszystkiego od świetnych i sympatycznych Kolarzy z mojego województwa i jadę na Zlot szkoleniowy w maju smile.gif Pozdrawiam Daniel
+Quote Post
KTP ORŁY 1
post 25.02.2008, 20:40
Post #6

Nowy
*

-----

A co do Organizatora to napisałeś dobrze co on może robić ale zapomniałeś napisać że nie może Prowadzić tras pieszych, rowerowych i innych bo w tym celu nie został przeszkolony. Może tylko organizować wycieczki ale musi posiadać Kadrę Przodownicką do poprowadzenia trasy. Uwierz mi siedzę trochę w papierach i znam ludzi którzy te regulaminy piszą...
+Quote Post
ivanVII
post 26.02.2008, 00:58
Post #7

Dyskutant
**

-----

Ja uważam że zbytnie sformalizowanie turystyki to relikt minionej /na szczęście/ epoki . Kluby,, szkolenia ,regulaminy,sekcje, przodownicy, zebrania nie są niezbędne do uprawiania turystyki kolarskiej. Dziś grupa
entuzjastów turystyki skrzykuje sie poprzez fora rowerowe i jedzie !
Zdobywanie odznak KOT mobilizuje do poznawania Kraju, teraz gdy nie ma już granic regulaminy powinny być bardziej elastyczne bo "za granicą" trudno
spotkać przodownika który potwierdzi nasz przejazd. Wykazy obiektów
które trzeba zwiedzić wymagają uzupełnienia. W moim mieście nie ma
przodownika a książeczki do weryfikacji musiałem wysyłac pocztą.
W ub roku zdobyłem Dużą Złotą KOT ale nie mogę kupić odznak bo w naszym PTTK brakło, nie sprwoadzają bo nie ma zainteresowania.
Podsumowując , mniej siedzieć na zebraniach , w papierach a więcej jeżdzić i cieszyć się że wiosna przyszła tak wcześnie !
+Quote Post
KTP ORŁY 1
post 26.02.2008, 17:28
Post #8

Nowy
*

-----

Świetnie to zawarłeś dokładnie wszystko, ja chcę wybrać się na kurs nie tylko po to aby nosić blachę ale móc potwierdzać książeczki moim klubowiczom i dowiedzieć się kilku ciekawych informacji na kursie. A jako turysta wędruję często w zeszłym roku byłem na 50 wycieczkach z czego kilka było kilkudniowych w tym jeden obóz a sam zorganizowałem około 35.z czego 15 rowerowych. Aczkolwiek lubię czasami posiedzieć w papierach poczytać itd. cool.gif
+Quote Post
teich
post 27.02.2008, 08:45
Post #9

Stały bywalec

-----

CYTAT (KTP ORŁY 1 @ 25.02.2008, 19:28)
Dawno tu nie wchodziłem. Napiszę Tobie że dziwny jesteś gość.
*

Grzecznie to ująłeś , choć jest tyle dosadniejszych słów , którymi mozna opisać adwersarzy z którymi się nie zgadzamy. Masz u mnie plusa
Widze że odradzasz ludziom ich rozwój jeśli sami tego chcą
*

Bynajmniej. Jedynie mam wątpliwości co do obranej formy, i czy prowadzi ona do oczekiwanego przez ciebie celu.
A co do Organizatora to napisałeś dobrze co on może robić ale zapomniałeś napisać że nie może Prowadzić tras pieszych, rowerowych i innych bo w tym celu nie został przeszkolony.
*

Oooo! Z jakiej ustawy lub rozporządzenia to wynika? Mozesz podać podstawę prawną (nie regulamin organizacji lub stowarzyszenia ale powszechnego prawa stanowionego).
Kluczem jest rozstrzygnięcie czy oddział/ klub/etc prowadzi działalność gospodarczą w zakresie usług trystycznych. W większości wypadków tak jest. i w twoim zapewne też skoro piszesz o organizacji obozów. Jeśli zatem prowadzi taką działaność obowiązuje go ustawa o turystyce i zapisy z niej wynikające. Czytałem tą ustawę już kilka razy- nie ma w niej pojęcia przodownika jest wyłącznie pojęcie przewodnika.
Jeśli takowej działalności nie prowadzi to zastosowanie ma zwykły Kodeks Cywilny a w dalszej części regulaminy statuty etc.
+Quote Post
teich
post 27.02.2008, 08:51
Post #10

Stały bywalec

-----

CYTAT (ivanVII @ 25.02.2008, 23:58)
Ja uważam że zbytnie sformalizowanie turystyki to relikt minionej /na szczęście/ epoki . Kluby,, szkolenia  ,regulaminy,sekcje, przodownicy, zebrania nie są niezbędne do uprawiania turystyki kolarskiej.
*

Oczywiście,że tak i to właśnie próbuję cały czas wykazać.
Jeśli któś prowadzi działalność gospodarczą to ustawa o turystyce mówi jakie są wymogi formalne i nie dzieli włosa na czworo.
Jeśli ktoś nie podpada pod ustawę o turystyce to wiąże go wyłacznie Kodeks Cywilny. (W przypadku młodzieży szkolnej jest jeszcze jakieś rozporządzenie ministra edukacji ale nie jestem w stanie podać z pamięci.
+Quote Post
teich
post 27.02.2008, 09:06
Post #11

Stały bywalec

-----

CYTAT (KTP ORŁY 1 @ 26.02.2008, 16:28)
... ja chcę wybrać się na kurs nie tylko po to aby nosić blachę ale móc potwierdzać książeczki moim klubowiczom i dowiedzieć się kilku ciekawych informacji na kursie. ...
*

Zgoda takie uprawnienia daje regulamin przodownika turystyki kiolarskiej, co zresztą wypunktowałem już w listopadzie.
Przy okazji wprowadziłem w bład pisząc o zlocie turystów we Władysławowie i kursie na przodownika tamże..To całkowicie zła informacja.
Kurs przodownika odbędzie się na Kaszubach i tam będzie szkolenie i zapewne egzamin http://www.nafali.turystyka.pl/
+Quote Post
lukas
post 22.03.2008, 14:22
Post #12

Nowy
*

-----

Witam serdecznie,
na początek chciałbym się przywitać. To mój pierwszy post na tym forum.
Mam pytanie odnośnie zdobywania uprawnień w zakresie odpłatnego prowadzenia rowerowych grup turystycznych. Czytając niniejsze forum zauważyłem, że dyskusja koncentruje się wokół przodownika kolarstwa, który nie ma prawa pobierania wynagrodzenia za swoją działalność. W najbliższej przyszłości planuję stworzenie trasy, po której chciałbym prowadzić kolarzy górskich. Oczywiście chodzi o usługę odpłatną. Wiem, że powinienem zdobyć w tym zakresie odpowiednie uprawnienia, ale szczerze mówiąc nie wiem jakie. Z tego, co udało mi się ustalić mógłbym zrobić kurs instruktora rekreacji z drugim stopniem kolarstwo. Czy to jednak wystarczy? Z góry dziękuje za pomoc.

PS. Jeśl kurs instruktora rekreacji wystarczy, to wiecie coś może o takowym, organizowanym w najbliższym czasie?
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Mapa tematów forum Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 8.02.12 - 04:17
dobry hosting i domeny
Madera volvo Wapro tanie ubezpieczenia oc bwin